Nincs azzal semmi gond, ha az ember kifogásokat gyárt. Én olyan jól űztem a műfajt, hogy sokszor a segíteni próbáló embereket is megtudtam győzni.
Szóval te is nyugodtan csináld, csak a végén ismerd fel a problémát és változtass rajta, vagy ne ha az ösztönös viselkedésedet nem akarod lecserélni tudatos döntésekre.
Bizony, mert a halogatás, a kifogások a változástól való félelem eredményeként evolúciós alapokon nyugszanak. Ezen a ponton szoktak leállítani az emberek, pedig ha ők is megértenék a pontos működését ennek a folyamatnak, könnyebb lenne később felismerni és tenni ellene.

Elmesélem az elmúlt egy évemet. Pont tavaly ilyenkor jelentkeznem kellett egy külföldi egyetemre, ami egy olyan dolog volt, amire igazán vágytam. És mit kellett volna tennem hozzá? Leülni és feltölteni pár dokumentumot.

1.”Nincs időm”

Még egy barátom is volt, aki segített benne, mert ugyan arra az egyetemre jelentkezett pár évvel korábban.

2.”Neki könnyű volt, szerencséje volt”

Rettegtem, hogy nem vesznek fel, mert…

3.”Nem rajtam múlik igazából”    4.”Nekem úgysem fog sikerülni”

…aztán attól féltem, hogy nem tudok majd megélni kint.

5.”Mert nincs meg a megfelelő családi és anyagi hátterem”

Aztán egy nap hiperventillálva leültem és megcsináltam a felvételit. Más kérdés, hogy a rákövetkező napon realizáltam, hogy nem erre vágyom igazából és nem akarok egyetemre menni. (El lehetne filozofálgatni rajta, hogy a halogatás annak az eredménye volt e, hogy szívem mélyén nem erre vágytam igazából) De haladjunk most tovább.

Új célom lett, mégpedig utazni. Életemben először egyedül, stoppolva, CouchSurfing-ve, Workaway-ve és blogolni minderről. Szerettem volna, ha az írásaimmal tudok egy kicsit változtatni az emberek gondolkozásmódján. Na, ezt már annyira akartam, hogy nem én gyártottam a kifogásokat, hanem készen kaptam azokat a környezetemtől.

Mert 6.”ez nem ilyen egyszerű, mint ahogy én elterveztem” amúgy is 7.”rengeteg pénz kell hozzá”

és a blog nem lehet sikeres, mert 8 .”Ezt már sokan csinálják”

Alapból nincs értelme blogolni, mert  9.”egy ember úgysem váltja meg a világot”

Szinte meg sem hallottam ezeket, túlságosan lefoglalt, hogy felkészüljek az útra, amit 2017 szeptemberében meg is csináltam. Ettől nem én lettem a világ legnagyobb utazója, de életem egyik legnagyobb lépését ezzel tettem meg, ebben biztos vagyok. Egyetlen egy kifogással nem tudok mit kezdeni azóta sem…. Egy alkalommal elmeséltem valakinek hogy miket csináltam majd közölte velem.

10. „Hogy de hát ezt így nem lehet”

Én meg ott álltam azzal, hogy „de hát most csináltam meg, és lehetséges volt”. Mire azt a választ kaptam, hogy „nem, ez akkor sem így működik”. 10 kifogásból 9 et megtudtam oldani azzal, hogy cselekedtem. Ez a tizedik meg azóta is a kedvencem.

 

Borítókép:  Martin Sattler on Unsplash
Forrás: http://liliscompass.blog.hu