“Az ember nem az adott körülmények, hanem az általa választott hozzáállás folytán boldog.” – Hugh Downs

A boldogság, mint egy általános jó érzés, nagyon összetett fogalom, mert több tényezőn múlik, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben vagy sem. Tegyük fel, hogy ha viszonylag nyugalom van bennünk és élvezzük az életet, az egy boldog állapot. Hogyan tudjuk elérni a boldogságot? Hogyan tudjuk egyfolytában jól érezni magunkat a bőrünkben?

Naivan azt gondolhatjuk, hogy a pénz majd boldogságot okoz, holott ez nem egészen így működik. Igaz, valóban kényelmes hogy a sok pénzen sokmindent megvehetünk, viszont a pénzen vásárolható dolgok csak ideig-óráig okoznak boldogságot. Fontos felismerni a két szemlélet közötti különbséget miszerint azért végzünk el bizonyos munkát, hogy pénzünk legyen, a pénzen vásárolni tudjunk dolgokat és gazdagabbak legyünk, vagy a másik szemlélet szerint javára válok a világnak, tevékeny leszek, élvezettel tölt el, hogy hozzájárulhatok valamivel ahhoz, hogy a világ jobb legyen, és ennek eredményeképpen a tevékenységeimet pénzzel is jutalmazzák (és még emellett a tudásom is növekedik). E második szemlélettel sokkal boldogabb és teljesebb életet tudunk megvalósítani.

Fontos tényező, hogy milyen érzelmi állapotban tartjuk magunkat. Ha jelen vannak az életünkben bántó kapcsolatok, rendszeres kritikával és ítéletekkel szembesülünk, ezeket a kapcsolatokat jobb rendbe tenni, vagy leépíteni. Kapcsolataink minősége alapvetően meghatározza érzelmeink minőségét. Igyekezzünk ezért pozitív, elfogadásra és építésre épülő kapcsolatokat kiépíteni és pozitív érzelmi állapotokba tenni magunkat – a negatív érzelmeket persze nem elnyomni kell és ellenállni nekik, hanem pontosan a megélésük során megfigyelni őket és igazolni azok létjogosultságát.

Így a negatív érzelmi hatásokon felülemelkedünk – tudatosabbá válunk bennük és nem vagyunk többé már nekik kiszolgáltatva. Érzelmi állapotaink fejlődését kiválóan segíthetjük, ha aktívan válogatunk olyan zenéket, amik mind tisztább és pozitívabb érzelmeket sugároznak felénk, és rendszeresen hallgatjuk őket – akár buszon a munkába menet, akár esténként a háttérben.

Kiemelnék egy fontos negatív érzelmet, amely beárnyékolhatja boldogságunkat, ez pedig a félelem. A tartósan boldog állapothoz szembe kell néznünk minden félelmünkkel és szorongásunkkal, fel kell őket dolgoznunk és túl kell lépnünk rajtuk. Ilyen például a halálfélelem, de a szenvedéstől, szegénységtől való félelem is.

Egészségi állapotunk is tényező a boldogságunkban, ezért fontos, hogy egészséges életet éljünk, egyéni igényeink szerint válogassuk meg, mik azok, amelyeket szívesen ennénk, jó ha aktív testmozgással segítjük szervezetünket a kiegyensúlyozott léthez. Emellett fontos, hogy kíméljük magunkat a stressztől, tudatosan figyeljünk rá, hogy ne hozzuk magunkat stresszes helyzetbe, illetve ne a helyzet határozza meg, hogy mennyire stresszesen reagálunk rá, hanem helyzettől fügetlenül képesek legyünk nyugodtak maradni.

Az elfogadás szintén fontos tényező saját boldogságunkban, hiszen ha folyamatosan sóvárgunk afelé, ami a helyzetünket megváltoztatja, akkor a jelen pillanatban mindig ürességet, beteljesületlenséget fogunk érezni.

Ha valóban boldogok szeretnénk lenni, meg kell tanulnunk a körülményeinket elfogadni olyannak amilyenek, ennek örülni, és emellett saját adottságainkkal is megbékélni. Ebben ellentétes például a boldogság elérése a sikerrel, hiszen akit a siker mozgat valójában mindig új és új távlatok felé mozdul el, mert a saját helyzete nem tölti el elégedettséggel. Ehelyett a valóságot manipulálja, hogy a helyzete kedvezőbb legyen. Valójában az az igazi művész, aki tud egyszerre békében lenni a helyzetével és egyszerre tevékenykedni kívántabb állapotok eléréséért. A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást.

Summa summárum, egy aktív részvétel és szándék afelé hogy tudatosabbak legyünk mindennapi életünkben hozzájárul ahhoz, hogy egyre boldogabbak legyünk. (Többféle tudatossági skála létezik, ami alapján meg tudjuk vizsgálni hol is tartunk). A saját szándékunk afelé, hogy kiteljesedettebb, önmegvalósítóbb életet éljünk egy felfelé ívelő spirálra helyez minket, amely során egyre közeledünk a mind teljesebb, mind tartalmasabb, tisztább és boldogabb érzelmi és tudati állapotokhoz.