Könnyű út a tudatos élet? Nem. Nagyobb felelősségvállalást, körültekintést, több előregondolkodást igényel? Igen. Megéri mindez cserébe egy egészségesebb életért, ami a jövő generációinak is egy élhetőbb bolygót hagy hátra? Szerintem igen.

A tudatosság minden téren megéri, mindenkinek megéri. De el kell ismerni, nem könnyű megvalósítani. A fogyasztói társadalom nem erre van berendezkedve. Lépten-nyomon felbukkannak nehezítő tényezők. Nem lehet egyszerűen csomagolásmentes, egészséges termékeket beszerezni; a szelektív hulladékgyűjtés macerás; természetes tisztítószerek, kozmetikumok beszerzése idő- és pénzigényes lehet… A csábító leárazásokról, akciókról nem is beszélve, amik teljesen felesleges vásárlásokra ösztönöznek.

Mégis hogy legyen tudatos, illetve környezettudatos ilyen körülmények között az ember? Erre a kérdésre keres és ad választ a tudatosvasarlo.hu !

Íme a tudatos vásárló 12 pontja*:

 1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

Mindig a vásárlók döntése, mi bizonyul életképesnek a piacon. Számít mire, kinek adod ki a pénzed!

 1. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.

Értelmetlen ennyi csomagolót felhasználni, mindig preferáld a csomagolásmentes termékeket.

 1. Cetli

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz ‘polctrükkökre’.

Ráadásul gyorsabb és hatékonyabb lesz így a bevásárlás! 

 1. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket.

A Slow Budapest összeállított egy hasznos gyűjteményt a termelői piacokról, keresd ki a számodra szimpatikusat: slowbudapest.com/termeloi-piacok-budapesten

Vidékiként (én magam az vagyok) az tapasztalatom, hogy “a kevesebb, néha több” alapon, könnyebb megtalálni azt a piacot vagy jó helyet, ahonnan a környék vásárol.

 1. Mennyi műanyagot viszel haza?

Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

Ahogy nő az igény, egyre több ilyen hely nyílik pl.:

Szatyorbolt  bolt a fenntarthatóság jegyében

LigetiBolt – csomagolásmentes bolt és kávézó

 1. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces dumának: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.

A tudatosvasarlo.hu oldalon széles gyűjtemény áll rendelkezésre a termékeken feltüntetett különböző címkék, logók jelentéséről és gyakorlati hasznukról:  tudatosvasarlo.hu/cimke 

Ennek segítségével már hitelesen meg tudod állapítani, hogy az adott „bio, öko, termelői” stb jelölések, ténylegesen mit takarnak.

 1. Olvasd el a címkéket! 

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.

Nem mindig igazodsz el a hangyányi betűkkel kiírt összetevőkön? A tudatosvasarlo.hu-n egy gyorskeresőn keresztül utánanézhetsz, mi mit jelent. (E-szám gyorskereső)

Hol lehet garantáltan tiszta termékeket kapni? pl.:

hulladekmentes.hu

antalvali.co.hu

Az is nagyon hasznos lehet, ha kremmania.hu oldalon utánanézel a terméknek, ahol felhasználói vélemények mellett, az ismeretlen és kimondhatatlan nevű összetevők veszélyeit is megismerheted.

 1. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.

Különböző logó jelzésekkel ez ki lehet emelve a terméken, többnyire cruelty-free megnevezés alatt.

 1. Tartós használat!

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.

Ideje lemondani a műanyag evőeszközök, szívószálak és elvitelre kért ételek egyszer használatos csomagolásairól…

 1. Frisset

Friss, hazai idényzöldséget és – gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.

Nem tudod, hogyan szerezhetnél be friss, jó minőségű, megbízható forrásból származó élelmiszereket kényelmesen? Éppen most kezdik a közösségi gazdaságok a 2018-as szezont, csatlakozz és étkezz egészségesen! Mi a közösségi gazdálkodás? Gazdálkodók és vásárlók közössége hosszabb időtartamra, bővebb információk: 2018-ban-varnak-kozossegi-gazdasagok

Kevésbé kötött megoldást szeretnél? Akkor érdemes megnézned a nekedterem.hu kínálatát!

 1. Helyi termékeket vegyél

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

Amennyiben nem a hagyományos piacokat favorizálod: www.30km.hu

 1. Nem mindegy!

Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.

A tudatosvasarlo.hu  többek között termékcsoportok tesztelésével is segíti a fogyasztók tudatos vásárlói döntését: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/

Ha meg van az elszántság, akkor nem is olyan nehéz megvalósítani a tudatos életet, mert a lehetőségek egyszerűen megtalálják az embert. Minél több ember gondolkodik így, annál könnyebb lesz! A pénzünkkel szavazunk, mit, és kiket támogatunk, milyen világot szeretnénk.

Te milyen világot szeretnél?

 

* A tudatos vásárló 12 pontját a tudatosvasarlo.hu oldalról közöltem változatlan formában, az ő hozzájárulásukkal. A kiegészítéseket dőlt betűvel jelöltem.


Szeretnél továbi tudatos tartalmakkal és eseményekkel találnozni? Kövesd a Tudatos Fiatalok Közössége Facebook oldalát!