A védikus hagyományok szerint a testnek hét csakrája van. Ezek lentről felfelé haladva: gyökér, szex, napfonat, szív, torok, harmadik szem és korona. Minden csakrához társítanak egyfajta feladatot, amit az szolgál. Úgy fogalmazzák meg, hogy a kundalini energiának kell végigáramolni a gerinccsatornán, hogy aztán az alacsonyabb csakrákból fel tudjunk kerülni a magasabb, spirituális csakrákig. A kundalini viszont csak akkor fog feláramolni a legmagasabb helyre, ha út közben rendet tettünk minden alacsonyabb csakra helyén is. A csakratudomány egyfajta tervrajz, ami bemutatja, hogy hogyan is kellene egy ideális embernek megnyilvánulnia. Csakhogy nem vagyunk ideálisak, minden ember különböző és minden embernek mással gyűlik meg a baja.

Mégis mire jó a csakratudomány? Arra, hogy leellenőrizd magad, és törekedj a magasabb rendű, világosabb célok felé. Nekem a gyökércsakrámmal volt a legtöbb gondom. Elveszítettem az ősbizalmat, és vissza kellett nyernem. Újra meg kellett tanulnom hinni magamban és kijelenteni: megérdemlem a jót.

A szexuális energiákat is be lehet fogni, hogy a spirituális úton előre vigyenek bennünket: ez a tantra tudománya. Nekem ez kimaradt, ezért nem mennék bele a részletekbe.

Annyi viszont bizonyos: ha örömöt érzünk (és szex közben eléggé intenzíven érezzük), akkor a felszabaduló pozitív élményt megragadva van már egy mintázatunk, ami felé szex nélkül is lehet törekedni. Hiszen azért alkották meg ezt a világot, hogy a Teremtmény: azaz Te! Boldog legyél. Semmi más oka nincs ennek a színjátéknak, csakis a Te boldogságod. Ha ezt elhisszük és támogatjuk, akkor egy új világot látunk létrejönni az orrunk előtt.

Az öröm jó iránymutató, ugyanakkor ha tele vagyunk előítéletekkel és ítéletekkel a szexualitást illetően, akkor ezeket a blokkokat apránként fel lehet oldani. Érdemes feloldani. Ha sikerül, akkor minden negatív érzést ki tudunk zárni a szexusból – nem lesz bűn, nem lesz szégyellnivaló és nem lesz tőle lelkiismeret-furdalásunk. Az emberi test gyönyörű: a férfi és a női test is. Ha mindkettőt szépnek látjuk, akkor az önképünk is megszépül. Ne ítéld el magad a szexuális vágyaid miatt! Bocsáss meg magadnak! Engedd el a nehézségeket!