Gyakran találkozom ezzel a kérdéssel, amikor leülök egy fiatallal beszélgetni. A kérdés megválaszolása amennyire egyszerű, annyira összetett is. Egyfelől haladunk abba a Nyugat-európai irányba, hogy múlik ki belőlünk a saját lakás iránti vágy, ugyanakkor nehezen tudjuk teljesen levetkőzni azt a fajta igényt, hogy mindenáron saját lakással akarjunk rendelkezni.

Az én véleményem az, hogy akár saját lakhatásra, akár befektetési céllal rövid- vagy hosszútávú kiadásra, de érdemes egy ingatlannal rendelkezni, mert a pénzügyi portfóliónkban elfér ez a fajta pénzügyi eszköz.
Tény, hogy nem könnyű megszereznünk az első saját ingatlanunkat, viszont megfelelő tervezéssel és fegyelemmel eljuthatunk addig a pontig, hogy átvegyük végül az ingatlan kulcsát, méghozzá belátható időn belül.

Az első és legfontosabb feladat, hogy tisztán lássuk, milyen értékű ingatlant fogunk tudni venni idővel, és gondoljuk át, hogy ezért a célért havonta mekkora összeget tudunk félretenni. Vannak különböző megtakarítási formák, mint a Lakástakarékpénztárak (LTP), Nemzeti Otthonteremtési Közösségek (NOK), Életbiztosítások, amelyek segíthetnek nekünk a vásárláshoz szükséges pénzt összegyűjteni.

A jó hír, hogy az állam az LTP vagy a NOK esetén állami támogatást is ad a megtakarításaink mellé, ezzel is segítve ezen célunk megavalósulását. Fontos viszont, hogy tisztán lássunk abban a kérdésben, elegendő pénzt takarítunk –e meg, s ezt egy hozzám közel álló, barátom friss történetén keresztül szeretném megosztani Veletek.


Ha szerenél fejlődni a pénzügyi tudatosság terén és érdekel, hogy milyen módon tudod hatékonyabban megvalósítani az anyagi céljaidat, akkor nézd meg a lenti videót, ahol Szekeres Csabával beszélgetünk a témáról. Illetve ne hagyd ki a Albérlettől a lakásvásárlásig c. előadást, ahol konrétumokkal is várunk, de a saját kérdéseidet is felteheted.


Andris 22 évesen döntött arról, hogy itt az ideje elkezdeni félretenni a lakás céljainak megvalósítására. Nettó 180 ezres fizetésével úgy gondolta akkoriban, hogy az albérlet mellett 2×20.000 Ft lakástakarékpénztári szerződést tud bevállalni, s ezeket az elmúlt 4 évben szorgalmasan fizette is: egyet a saját nevére, egyet pedig az anyukája nevére indított. Most így 4 év után arra jutott, hogy 26 évesen jó lenne lakást venni, és így találkoztunk fél évvel ezelőtt. A futamidő alatt a megtakarításra befizetett 2,1 millió Ft-ot és kapott hozzá 650 ezer Ft állami támogatást, így nagyságrendileg 2 millió 750 ezer Ft-al tudtunk számolni mint saját önrész. Andris által nézegetett ingatlanok 14-15 millió Ft-ba kerültek, így közel voltunk ahhoz, hogy meglegyen a 20% önerő. Miután meglett a választott ingatlan, és sikerült megállapodni a 14,3 milliós vételárba jöhetett a matek rész: több bank ajánlatát figyelembe véve arra jutottunk, hogy azt a konstrukciót választja Andris, ahol 3 millió Ft önerő és 11,3 millió Ft hitel lesz a vételár összetétele. A hiányzó önerő részt a testvérétől kapta kölcsön.

A szeptemberi előadásomban többek között szó lesz arról, hogy jelenleg milyen megtakarítási formák elérhetőek, milyen feltételeknek kell megfelelni hitelfelvételkor, illetve milyen változások lesznek 2018 októberétől, ugyanis az állam szigorít a hitelezési feltételeken. Ha már Téged is elkezdett foglalkoztatni ez a téma, gyere el 2018.09.26-án a H13 Rendezvény központba, hogy megszerezz minden információt, amire szükséged van.

– Szekeres Csaba – Key to Finance

 

Albérlettől a Lakásvásárlásig 🏠 Beszélgetés Szekeres Csabával

Albérlettől a Lakásvásárlásig 🏠Beszélgetés Szekeres CsabávalAz eseményt itt találjátok: https://www.facebook.com/events/1898454876903830

Gepostet von Tudatos Fiatalok Közössége am Montag, 17. September 2018