Kezdjünk egy fontos dologgal: a Facebook — mint ahogy önmagában semmi sem — nem jó vagy rossz. Így nem azért buzdítunk a tudatosabb (és kevesebb) social media használatára, mert meggyőződésünk, hogy a Facebookon lógni feltétlenül káros, és mert ez fogja pusztulásba taszítani a világunkat. Hanem ez a poszt azért íródott, mert a tudatosságtól függ, hogy mi használjuk-e a Facebookot valós igényeinknek megfelelően, a magunk előnyére fordítva a platform funkcióit, vagy a Facebook emészti fel az időnket-energiánkat anélkül, hogy tennénk ellene, azaz öntudatlanul a hírfolyamgörgetés áldozatává válunk.

Tehát, akkor a napi önreflektív: te tudatosan válaszolsz az üzeneteidre, nézel egy oktatóvideót, jelölsz vissza egy ígéretes eseményre, vagy mindenféle cél nélkül kezded el pörgetni a  hírfolyamot? Az alábbiakban 6 tippet mutatunk, amikkel egyrészt csökkentheted a Facebookon eltöltött (akár napi több óra!) tudattalan newsfeedgörgetést, és az így nyert időt és energiát tudatosan fordíthatod pl. hobbira, önfejlesztésre vagy feltöltődésre; másrészt kiszűrheted, mit engedsz be az agyadba az információs túlkínálatból.

1) Szortírozz és minimalizáld a követett oldalak számát

Van körülbelüli tipped, hogy hány Facebook oldalt követsz? És melyeket pontosan? Mert ezeknek az oldalaknak a híreit, tartalmait fogod látni a tartalomfogyasztási szokásaid alapján — tehát az alapján, hogy mire keresel rá, melyik posztokon időzöl el, milyen hirdetésekre kattintasz, és milyeneket jelölsz meg kéretlen tartalomnak.

Van egy körülbelüli tipped, hogy ezek közül mennyi fölösleges? Ha a tudatos tartalomfogyasztás elején jársz, valószínűleg több tucat. Pedig ahogy már rávilágítottunk: nem mindegy, mit olvasol, mivel eteted magad szellemileg – a Facebookon sem.

Szóval a tipp: időnként csinálj nagytakarítást a Facebookon is, és kövesd ki a már érdektelen oldalakat. Csökkentsd a spam tartalmat a hírfolyamodban és az információs zajt a fejedben. Hagyd meg  azokat, amik most értékes tartalmat adnak neked a kérdéseid megválaszolásához, a problémáid megoldásához, a céljaid eléréséhez, és… ennyi. Gondold végig: kiket tartasz hiteles, pozitív példának abban, amit te is csinálsz?

2) Mentsd el az értékes tartalmakat könyvjelzőként

Ha értékes tartalmat (cikket, videót) találtál Facebookon, de nincs időd/alkalmad 100%-ig odafigyelni rá, mentsd el, így visszatérhetsz rá később is. Külön “gyűjteményekbe” is rendezheted a mentett posztokat, csoportosíthatod őket témák szerint. Ha könyvjelzőként is elmented a gyűjteményt, legközelebb közvetlenül a böngészőből is hozzáférhetsz, így kikerülheted, hogy leragadj a hírfolyamgörgetésnél már a Facebookra belépéskor.

3) Jelölj ki egy időhatárt a napi facebookozásnak

Mobilra és PC-re is számos alkalmazás és bővítmény készült már, amikkel mérheted, mennyi időt töltesz naponta a közösségi hálón. Androidon és iOS-en is egy csomó időmérő app közül választhatsz (Offtime, Moment, Break, Space etc.). Kezdd el mérni, mennyi időt töltesz naponta facebookozással, majd jelölj ki egy határt, pl. napi 1 órát, és próbáld magad tartani a keretekhez, ha eleinte nehezen is megy.  Talán te magad is meg fogsz lepődni, mennyi időd marad majd másra.

4) Némítsd le az értesítéseket

Lehetnek olyan tudásmegosztó zárt csoportok és közösségek (mint amilyen a TFK Klub is), amiknek a tevékenységét rendszeresen követed, mert tanulsz és fejlődsz a tartalmak által egy témában. Ehhez viszont nincs szükséged mindenféle értesítésekre pl. arról, hogy egy csoporttag posztot tett közzé. Némítsd le az értesítéseket, és csak akkor lépj be, amikor ténylegesen valamilyen céllal teszed.

Ugyanezt a FB-os csetüzenetekkel is megteheted, így a Messenger is csak akkor kéri a figyelmedet, amikor tényleg fontos üzenetet kapsz.

5) Kapcsold ki a Facebook üzenőfalad a számítógépen

Számítógépen a News Feed Eridicator ingyenes bővítménnyel ki tudod kapcsolni az üzenőfalad, amivel az információs zajt teljesen kiiktathatod. A hírek, posztok helyén motivációs idézetek jelennek meg, hogy inspiráljanak egy tudatosabb életre.

6) Töröld le a Facebook appot a telefonodról

Lehet most Zuckerberggel egyetemben te is felszisszentél, pedig tény: a bombabiztos megoldás a céltalan hírfolyamgörgetés ellen, ha egyszerűen letörlöd a jól ismert kék ikont a telefonodról.

Az elérhetőség jegyében a Messenger maradhat, meg végül is a cicás gif-eknek is be kell folyniuk valahonnan az életünkbe, de a nem kevés megspórolt időt és energiát tudatosan fektetheted be valamilyen tevékenységbe. Szóval: mi is az, amit eddig idő hiányában nem kezdtél el? 🙂

+1: Digitális detox

Ha akár hosszabb időre (egy hétre) is megszabadulnál a social mediától, poszttúltengéstől és a mindenféle kütyütől, akkor jó eséllyel a digitális detox az, amit keresel. Erre is van egy tippünk, nézd meg ITT a részleteket.