Az alábbiakban Horváth Gina (a Tudatos Fiatalok Akadémia egyik résztvevője) osztja meg a gondolatait az egyensúlyról és kiegyensúlyozottságról. További cikkek is várhatók Gina tollából, így ha érdekel az önismeret és az ezzel kapcsolatos témák bővebben is, akkor figyeld Magazin új cikkeit, vagy kövesd a Tudatos Fiatalok Közössége FB oldalt, ahova minden új cikket kiposztolunk, így biztosan nem fogsz lemaradni róla.

 

Középpontból eredő harmónia

 

Ragyogás, kisugárzás, mely a belső békéből, a lélek harmóniájából ered. Ha rend és béke van bennünk, a külvilág dolgai is elrendeződnek, sokkal szebbnek, rendezettebbnek látjuk a kaotikus szálakat, marad lelki energiánk a megoldások megtalálásához.

Mit jelent az egyensúly egyes életterületeinkben, kapcsolatainkban?

Fent és lent, öröm és rosszkedv, szeretet és félelem, világosság és sötétség, hullámhegyek és hullámvölgyek, magasságok és mélységek – egyik sem létezhet a másik nélkül.  A világ jelenségeiben fellelhető ellentétek egységét szemléletesen fejezi ki a kínai taoista filozófiában a jin (a hegy árnyékos oldala) és a jang (a hegy napos oldala), amelyek szintén csak együtt, egymáshoz viszonyítva értelmezhetők.

Az egyensúly megteremtésében fontos szempont az ellenpontokkal, önmagunkhoz képesti másságokkal megbarátkozni, békét kötni és elfogadni. Mégis fenntartva a saját határainkat, igazságunkat, közben pedig képviselve egyediségünket és önmagunk elfogadtatását is.

A megkülönböztetés és a választás képessége kulcstényező a harmónia megteremtésében, hogy meg tudjuk optimálisan választani, hogy adott élethelyzetben, konfliktusban melyik tulajdonságunk a nyerő. Mindegyik fontos a maga idejében. Egyensúlyunkat meghatározzák a képességeink, ikertulajdonságaink megfelelő alkalmazása, életünk kihívásainak megoldásaira mozgósíthatjuk őket. Csak, hogy párat említsek: lazaság-feszesség, hallgatás-beszéd, fogékonyság-befolyásolhatóság, engedelmesség-uralkodás, alázatosság-önbizalom, azonnali cselekvés-megfontoltság, harciasság-béke, óvatosság-bátorság, szeretet-félelem stb. Számtalan párt összerendezhetünk, a kulcs abban rejlik, hogy ezeket hogyan használjuk úgy, hogy ne boruljon meg egyik oldalra sem túlságosan. Az arányok különbözőek lehetnek, mindenkinek vannak alapvető erősségei, viselkedési preferenciái, melyek tudatában javul az önismerete, jobb döntéseket hoz. Minél változatosabb módon hozzáférünk az erőforrásainkhoz, annál inkább egyensúlyban tartjuk őket és ügyesen alkotunk megoldást adott élethelyzeteinkre.

Hogyan hozhatod létre a rendet, hogy kiegyensúlyozott, jó kapcsolataid legyenek és az élet teljességét megéld?

Elsősorban az szükséges, hogy merd kinyitni a szívedet és merj érezni. Érezni pedig annyit jelent, hogy részt venni az életben, megélni és beengedni az élet tanításait, tapasztalásokat szerezni. Ami fáj, az mindig valami olyasmit jelez, ahol és amiben már megrekedt az energia, amiben nem áramlottunk, amiben megakadtunk. A negatív múltbéli tapasztalások félelmekkel töltenek meg. A félelem kitölti az elmét, illúziók rabságában tart és gúzsba köti a szívet. A félelem helyett a szeretet választása az út.

Mi minden segíthet az egyensúlyunk megteremtésében?

A holisztikus szemlélet alapja, hogy a teljesség figyelembevételével tekintünk magunkra, testünk, szellemünk, érzelmeink egységeként. Az egyensúlyt az anyag, energia, szellem harmonikus együttműködése hozza létre. Az emberi szervezet, mint mikrokozmosz, ráhangolódik a makrokozmoszra, az Univerzum dinamikus működésére.

Az emberben a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Nem képzelhető el egyik változása anélkül, hogy ne hatna ki a másik két tényezőre.

Fizikai szinten: mozgáskultúra széles tárházából válogathatunk, találjuk meg a számunkra legkellemesebbet. A ránk szabott, tiszta táplálékok fogyasztása, a test belső tisztasága és állapota is nagyban befolyásolja az egyensúlyunkat. Légzés gyakorlatok, mozgás-nyugalom és az alvás-ébrenlét rendezett aránya támogatnak minket.  Figyeljünk testünk jelzéseire, üzeneteire, amiket közvetít felénk. Ha jól bánunk a testünkkel és figyelünk a jelzéseire, meghálálja nekünk.

Szokásaink terepe is ide tartozik. Egy új szokás életvezetésünkbe való beépítése és egy régi rossz elhagyása egészen új életminőségeket kelthet életre.

Érzelmi szinten a szeretni tudás képessége (önmagunkat és másokat), az ősbizalom és az önbizalom nagyban meghatározzák az egyensúlyunkat. Milyen érzelmek dominálnak bennünk, milyen érzelmi örvényekbe kerülünk, mennyire vagyunk képesek nem a múltban, hanem a jelenben élni. Mennyire vagyunk képesek nem azonosulni és nem is elnyomni a bennünk megjelenő érzéseket, egyszerűen csak átengedni, megengedni áramlani azt, ami megjelenik bennünk.  Ha ráhangolódunk a magasabb frekvencián lévő érzésekre, mint szeretet, hála, öröm, elégedettség, létrejönnek bennünk ezek az energiaminőségek, laza, könnyed a hozzáállásunk, akkor visszanyerjük természetes állapotunkat.

A szellemi szintet főként hitrendszerünk és értékrendszerünk határozzák meg. Identitásunkhoz, az önmagunkról alkotott képhez mennyire ragaszkodunk. Mennyire ragaszkodunk, ahhoz, hogy a világnak és saját magunknak milyennek kellene lennie.

Az egyensúly megteremtésében az egyik legaktívabb segítség az, amikor képesek vagyunk az Önvalónkkal való kapcsolódásra, mely az egyensúly megteremtésének alapja, utána sokkal jobb a külvilággal, környezetünkkel való kapcsolódás is. 🙂