A cím a cikk szerzőjétől, Csorba Csillától származik, aki a használtruha-vásárlás mellett teszi le a voksát a fast fashiont szolgáltató divatáruházak termékeivel szemben.  Hogy miért, az kiderül az alábbi cikkből. 👇

👗 Ma már senki sem vitatja, hogy az öltözködés mennyire fontos önkifejezési forma. Az egyre felszínesebb hétköznapokban igyekszünk a ruháinkon keresztül minél rövidebb idő alatt megmutatni, kik is vagyunk. Arra, hogy mindezt megtehessük egy óriási ipar épült. De mennyire lehet önkifejező egy eldobható tömegtermék, amiről elhitetik velünk, hogy szükségünk van rá?

A fast fashion jelenség a kilencvenes években jelent meg, és mára meghatározza a ruházkodáshoz és a vásárláshoz való hozzáállásunkat. Gyors, mert gyorsan és könnyen beszerezhető, gyors, mert a divattervezők kifutókon megjelent termékeit a lehető legrövidebb időn belül tömeggyártják és leszállítják a világ minden pontjára, és gyors, mert hamar elhasználódik, de semmi pánik, mert a következő kollekció egy héten belül már meg is érkezik.

Forrás: @immy.keys
Az eredeti posztot itt találod


Szerencsére egyre többet hallani róla, hogy milyen etikátlan folyamatok állnak a háttérben, és hogy mind humanitárius, mind környezetvédelmi szempontból mennyire káros ez a modell. Sajnos nem csak túlfogyasztásra és pazarlásra ösztönöz, de nagy hatással van arra is, hogy mit tekintünk normális, elfogadott öltözködésnek, és csökkenti a toleranciát azok felé, akik ennek nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni.

Forrás: @immy.keys
Az eredeti posztot itt találod


A jelenlegi (koronavírus előidézte) válság nagyon sok szempontból rávilágít arra, hogy a fast fashion modell mennyire káros és nem fenntartható, ugyanis több cég megtagadta a már legyártatott termékeik kifizetését, ezzel ellehetetlenítve az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő gyári munkásaikat és a beszállítóikat. Most még inkább megmutatkozik a nagy divatcégek valódi természete és a rendszer igazságtalansága, és egyre többen szembesülhetnek azzal, hogy mivel jár a jelenlegi fogyasztási kultúránk.

❓❗ Ez az időszak jó alkalom lehet arra, hogy újraértékeljük a szokásainkat és elgondolkodhatunk rajta, hogy milyen jövőt szeretnénk. ❗❓


Forrás: @fash_rev
Az eredeti posztot itt találod


Minden vásárlás egy szavazat, és most egyre inkább látható, hogy nem csak a saját életünkre van hatással egy-egy megvásárolt ruhadarab. Ha megszületett benned az elhatározás, hogy nem szeretnéd támogatni ezeket a nagyvállalatokat, vagy csak egyszerűen unod, hogy mindenki ugyanazt hordja, akkor egy szuper megoldás lehet, ha elkezdesz használtan vásárolni.

A használtruha vásárlás egy nagyon jó első lépés a tudatosabb és fenntarthatóbb öltözködés felé, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a már meglévő darabjaidat a lehető legtovább viseld és csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van. Ez a legnehezebb lépés, mivel a fast fashion rászoktatott minket az impulzusvásárláshoz a gyakran cserélődő árukészletekkel. Kezdd el megfigyelni, hogy mi az, amiben tényleg jól érzed magad, így a ruháid tényleg téged fejeznek majd ki!

Ha használtan vásárolsz, tulajdonképpen újrahasznosítasz, hiszen ruhákat mentesz meg attól, hogy nehezen lebomló hulladékként végezzék, és a ruhatárad is sokkal egyedibb lesz. Ezeknek a daraboknak lelke és története van, és bár sajnos manapság nem mindig tudnak versenyezni a fast fashion árakkal – főleg, ha előválogatott, értékes vintage darabokról van szó – sokkal szerethetőbb hazai vállalkozásokat támogathatsz azzal, ha náluk vásárolsz.  

Ezek a ruhák valakit már kiszolgáltak, bebizonyították, hogy minőségi és tartós darabok, nem csak egy szezonra készültek. Lehet, hogy több idő és energia megtalálni, amit keresel, de éppen ezért sokkal jobban tudsz majd kötődni a megvásárolt ruháidhoz, és példát mutathatsz másoknak egy sokall tudatosabb fogyasztói hozzáállásról.

Forrás: @homovirido
Az eredeti posztot itt találod