Megfigyelted már, hogy naponta mennyi szemetet hozol létre? Olyan természetesnek tűnik, hogy ezt-azt kidobunk, egy-egy vásárlás után a csomagolások a kukában landolnak és ami már nem kell, attól egyszerűen megszabadulunk, mindezt nem is követjük nyomon.

Én úgy gondoltam magamról, hogy környezettudatos vagyok, szelektíven gyűjtöm a szemetet és ez elég. Aztán tettem egy kísérletet, és pár napon keresztül megfigyeltem, hogy mennyi mindent dobok ki. Szomorú felismerés lett a vége: elképesztően sok mindent…

Utánanéztem, hogyan lehetne ezen segíteni és megosztom mit találtam, hogy minél többen meg tudják valósítani a kevesebb szeméttel járó életvitelt:

  1. Vigyél magaddal szatyrot!

Már csak annyival, hogy saját bevásárlótáskát használunk, nagyban hozzájárulunk az ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez.

Én a tasakba összehajtogatható szatyrokat szeretem a legjobban, mert kis helyet foglalnak és mindig a válltáskámban lehet egy, így az ad-hoc vásárlások esetén sem kell műanyag szatyorhoz folyamodnom.

 

  1. Kerüld az egyszer használatos csomagolásokat!

Megnézted már, hogy egy bevásárlás után mennyi a ténylegesen megvásárolt termék és mennyi csak a csomagolás? Szép dolog, ha ez szelektív kukába kerül, de még szebb, ha meg sem veszed. Főleg zöldségeknél feltűnő, hogy x darabot összecsomagolnak és eladják drágábban… ne dőlj be! Vásárolj tudatosan!

 

  1. Hagyd el a műanyag zacskókat!

A műanyag zacskókat úgy használják az üzletekben pl.: pékárukhoz vagy zöldségekhez, mintha nem lenne holnap…  rengeteg szemetet termel. Elkezdtem otthon összegyűjteni, de egy idő után már kifolytak a szekrényből… Megoldás lehet, ha piacon vásárolunk, de valahol ott is zacskóban mérik ki a termékeket, ezért érdemes magunkkal hordani – valamelyik zsebben – egy pár ilyen zacskót és abba kérni/tenni a zöldséget, gyümölcsöt (ez a módszer nem csak piacon, hanem üzletekben is használható, csak a vonalkódot a másik fölé kell ragasztani)

 

  1. Használj újrahasznosítható palackot!

Én mindig viszek magammal egy palack vizet, vagyis egy kulacsot. Nem kell keresgélnem, hogy hol vásárolhatok vizet, biztosan nem maradok szomjas és még BPA mentes is.

 

  1. Mondj nemet az eldobható műanyag eszközökre!

Mire gondolok? Szívószál, műanyag villa, kanál, kés… amiket egyszer használsz, majd eldobod.

Van egy barátom, aki saját evőeszközökkel mászkál 🙂 Én eldöntöttem, hogy szívószál használat nélkül fogom élni az életem és nem tűnik drasztikusnak a változás. De hidd el, hogy egy idő után a többi felesleges eldobható műanyag eszköz hiánya sem tűnik fel.

 

  1. Lassíts és egyél rendesen!

Nagyon kényelmes „to go” rögtön enni és menni, de egyrészt többnyire nem egészséges, másrészt több szemetet is termel.

Nem csak a hulladéktermelés miatt, hanem más szempontból is jót teszel magadnak, ha megadod az evés módját. A legjobb, és általában legolcsóbb megoldás, ha otthon főzöl (Janits-Szabó Virág Örömfőzés című könyve szól arról, hogy mennyi plusz pozitív energiát tudunk így az ételünkhöz adni), de ha olykor előfordul, hogy ez nem megoldható, válassz olyan helyet, ahol az étkezés nem jár sok plusz szeméttel is.

 

  1. Javíttass, hasznosítsd újra, ajándékozd el!

Ugyan a társadalmi norma folyamatos fogyasztásra buzdít, de légy erősebb, mint a csordaszellem 🙂 Gondold át, hogy a kidobásra ítélt dolgot, meg lehet-e még javítani, újragondolva  felhasználható-e valami egészen másra, esetleg valaki  örülhet-e még neki?

 

  1. Vásárolj használt dolgokat!

Ha bizonyos dolgokkal kapcsolatban le tudsz mondani arról, hogy Te legyél az első felhasználó, a fogyasztói társadalom egy fogaskerekét már meg is lazítottad és a gépezet talán lassabban falja fel a Földet.

Én bevallom, ezt az elvet a legnehezebb teljesítenem, de turkálókban találok most már nagyon jó ruhákat és sok mindent lehet  még másodkézből szerezni pl.: Cseriti adományboltokból.

 

 

  1. Ismerkedj meg a minimalizmus gondolatával!

„Többet élni, többet alkotni, kevesebbet fogyasztani!” Én most ismerkedek ezzel a szemlélettel, és szerintem ez az, ami leginkább segíti a zero waste életmódot elérni vagy legalább megközelíteni.  Nagyon tetszik az az elv, hogy koncentrálj a valódi szükségleteidre, a valódi értékekre az életedben és MINDEN MÁSTÓL SZABADULJ MEG!

Ez már túlmutat a hulladék témakörén, nem csak a fizikai értelemben vett hulladékról szól, pont ezért érdemes továbbgondolni!

 

Ezekről az oldalakról használtam fel információkat:

www.lessplastic.co.uk

http://www.humusz.hu/nuhu10pont

http://hetkoznapizarandok.blog.hu/2016/07/12/mit_jelent_a_minimalizmus

http://cseriti.hu/

Hova viszem a már nem használt ruháimat, amiknek más még hasznát veheti?