Március 27-én Szekeres Csaba – Key to Finance szervezésében Marton Gábor coach adott elő a H13-ban arról, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobb teljesítményünket azáltal, ha néhány dologra odafigyelünk. Az előadás során tervezésről, priorizálásról, elmélyült figyelemről,  idő- és energiamenedzsentről,  valamint a feltöltődésről is szó esett. Az interaktív workshop során nemcsak a felmerülő kérdéseket beszéltük meg, hanem azonnali energiafeltöltő gyakorlatokat is végeztünk.  A posztban ezekről is beszámolunk.

Az előadás elején Gábor felvázolta a csúcsteljesítmény 5+1 alappillérjét, majd ezeket egyesével is kibontottuk, és az alábbiakra jutottunk.

A csúcsteljesítmény 5+1 alappillére:

  • Lézer fókusz
  • Eredmény keretrendszer
  • Energiamenedzsment
  • Érzelmi feltöltődés
  • Játékos kihívás
  • Inspiráló közeg

 

I. Lézer fókusz

Ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a csúcsteljesítményünket, az egyik legfontosabb a lézeréles, azaz egy dologra irányított fókusz. Ha több projekttel is foglalkozol egyszerre, akkor szinte biztos, hogy priorizálás nélkül nem fogsz tudni hatékonyan haladni minden projekttel. Ehhez első körben ki kell jelölni a magasabb és alacsonyabb prioritású feladatokat, méghozzá a céljaink alapján. Azok a teendők kerülnek így a lista élére, ami közvetlenül a célok eléréséhez visznek közelebb, a lista végére pedig azok, amik keveset tesznek hozzá az előrelépéshez, de szükséges elvégezni őket (ilyenek pl. az adminisztratív taskok is). Egy vállalkozásnak a célja például a profit- és értékteremtés,  ami egy coach praxis során az első találkozásnál dől el – itt derül ki, hogy hasznosnak találja-e a tanácsadást az “ügyfél”, vagy sosem jön többet.

A prioritást élvező feladatok közül is az a toptoptop a lista élén, amelyik a legnehezebb, de a megoldásával a többi feladat könnyebbé válhat, vagy akár ki is húzható a listáról — ez a ONE Thing. Ezután az alacsony értékű feladatok következnek., amiket akár delegálhatsz is, ha van kinek. Ha nincs, akkor is győződj meg róla, hogyan visznek közelebb a céljaidhoz, és csak akkor fordíts rájuk időt, ha ténylegesen van hasznuk a projektek szempontjából. A menedzsmentguruként vagy eredmény alapú menedzsment atyjaként is emlegetett Peter Drucker szerint kevés haszontalanabb időtöltés van, mint akkor hatékonynak lenni, amikor arra valójában nem is lett volna szükség. Más kérdés, hogy mindenből lehet tanulni, de az energiáink  és figyelmünk megfelelő csoportosítása a fontos és nem fontos feladatok között sokat tud dobni az eredményességünkön, így kevesebb kacskaringóval érhetünk célba, és előbb örülhetünk egy-egy megvalósult projektnek.

 

 

II. Eredmény keretrendszer

A priorizáláson kívül a túl sok zavaró tényező is szétcincálja a lézeréles fókuszunkat, amiket így aztán célszerű kiiktatni. Egy ismert módszer erre Cal Newport Deep Work nevű technikája, ami a megszakítás nélküli 20-90 perces elmélyült munkát jelenti. Utána pedig érdemes visszamérni, mennyit haladtál – van, aki ennyi fókuszálással a napi teendői nagyrészét le is tudja, pusztán az elmélyültség miatt.

Hogy valamilyen keretbe rendeződjenek a napi és heti megvalósítandók, készíts heti tervet: írd  be a naptáradba, mit mikor és mennyi idő alatt végeznél el. A legjobb, ha eleve rugalmasan tervezel: a fix beütemezett feladatok között legyenek hézagok, 1-2 óra üres idő, amikor a random, ad hoc bejövő dolgokkal tudsz foglalkozni, ha kell, akár sürgősen.

Ha spontánabb típusként szeretsz éppen azzal foglalkozni, amihez ötleted van, akkor sem kell nagyon korlátok közé szorítanod magad, csak illessz a napodba kétszer 1-2 óra deep worköt az aktuális projektek alapján, és valószínűleg így is hatékony napot fogsz zárni.

A keretrendszernek része, hogy a napindító ONE Thing és további betervezett feladat után le is kerekítsük a napot. Mielőtt lezárnád a mókát, 10-15 percet szánj arra, hogy leírod, milyen feladatok maradtak ki, és dönts el, mit fogsz velük kezdeni másnap, így tudat alatt sem fogsz rajtuk agyalni, ami egyébként is elszívná az energiáidat.

 

III. Energiamenedzsment

Az energiáid beosztása, a saját energiagrafikonod ismerete (mikor vagy topon és mikor lassulnak be a fogaskerekek) van, aki szerint még fontosabb is, mint az időbeosztás. A hektikus élettől hamarabb kimerülünk, a napi rutint viszont megszokja a szervezetünk, a kialakult ritmust miatt pedig az energiáiddal is jobban tudsz tervezni.

Figyeld meg, hogy mikor vagy produktívabb, illetve mi tölt fel, és mi viszi inkább az energiáidat. A magas energiájú periódusokra időzítsd a deep worköket, a monotonabb vagy nehézkesebb feladatok előtt (és után) — ha nem tudod őket delegálni — pedig végezz azonnali energiafeltöltő gyakorlatokat. Amikor ennek a ponthoz a kivesézéséhez értünk, kimondottan gyakorlatias fordulatot vett a workshop: Gábor instukciói alapján együtt végeztük el pár könnyebb izommegfeszítő és -elengedő gyakorlatot és légzőtechnikát.

A reggeli 1 nagy pohár víz, illetve a délig elfogyasztott 1 liter biztosan hozzátesz, hogy egész nap frissebbnek érezd magad. A légző- vagy jógagyakorlatok szintén hatásosak, és gyorsan energetizálnak – ahogy több oxigén kerül a szervezetbe, az agyunk is felfrissül, így kreatívabb megoldások jutnak eszünkbe. Előbbiek közül a váltott orrlyukas légzés vagy teljes jógalégzés technikáit érdemes elsajátítani, ezek pontos kivitelezéséről kérdezz ki egy jógaoktatót vagy más szakembert, akik jó eséllyel pár feltöltő gyakorlatot is fognak tudni mutatni. De úgy is aktivizálhatod a vérkeringésed, ha egyszerre megfeszíted minden izmodat, majd 5 másodperc után elengeded a pózt, és többször is megismétled a gyakorlatot, ahányszor jólesik.

 

IV. Érzelmi feltöltődés

A napi pörgés, rohanás, feladatvégzés közben nem biztos, hogy jut elég idő/figyelem önmagadra, vagyis arra, hogy azonosítsd az érzéseidet. Ennek ellenére vagy épp ezért tudatosan is figyelj oda, hogy napi többször is megállj egy pillanatra, és kérdezd meg magadtól: hogy érzed épp magad, mi zajlik benned? Ne félj felengedni az érzéseket, és akkor se ijedj meg, ha elsőre ez nem is megy könnyen – általában az érzéseinkkel nem vagyunk olyan komfortosak, különösen a negatívabbakkal, de ez idővel és gyakorlással változik.

Ezeken a kisebb befelé figyelős periódusokon kívül pedig ütemezz be magaddal hosszabb időt is, hogy érzelmileg fel tudj töltődni, és a feladatokkal is kipihenten és motiváltan tudj foglalkozni.

 

V. Játékos kihívások

A nagy felnőttködés közben néha elfelejtünk gyereknek lenni és játszani, csupán a játék öröméért. Találj ki a munkádon belül és kívül is olyan kihívást, amihez játékosan állsz hozzá. Ez lehet bármi, ami inspirál, illetve a munkahelyeden belül akár a fizetésemelési kérésedet vagy egy projektfeladat elvégzését is tekintheted megvalósítandó küldetésnek. A játékként felfogás segíthet a nehezebb feladatok megugrásában is, és újra megélheted, milyen pusztán a játék élvezetéért játszani. Mert őszintén, mikor volt ilyen utoljára?:)

 

+1: Inspiráló közösség

Régi mondás, hogy csapatban könnyebb, mint egyedül. Keress egy céljaiddal és értékeiddel harmonizáló közösséget, és legyél aktív tagja.  A hasonló célok és értékek mentén szerveződés szinte garantálja, hogy a szervezett programok között fogsz találni számodra is érdekeset. A legjobb, hogy itt olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akik inspirálnak, példát is mutathatnak abban is, amivel te is foglalkozol, így tanulhatsz is tőlük, vagy akár közös projektbe is foghattok. Az ilyen találkozások során akár megoszthatod az aktuális problémáidat, elakadásaidat, amire egy külső szemlélő (pláne, ha tapasztaltabb) értékes visszajelzésekkel,  javaslatokkal tud reagálni, így te is más szemszögből láthatod, mik a következő lépések. Ütemezd be a közösségi programokat is a heti tervedbe, hogy biztosan jusson rá időd.

 

A fenti alappillérek közül ne kezdd el mindet azonnal beépíteni az mindennapjaidba. Kezdd 1 vagy 2 elemmel, gyakorold őket, és figyeld meg a hatásokat 2-3 hét elteltével. A heti tervezéssel, és a napi 1-2 alkalmas deep workök beiktatásával sokat javíthatsz a hatékonyságodon (miközben a kreativitásod sem szenved csorbát), a napod lezárásával pedig nyugodtabban telhetnek az estéid és zavartalanabbul az éjszakáid.  Szánj időt a feltöltődésre is, akár közösségben, mert a változás velünk kezdődik!

Csatlakozz akár a TFK-s csoportokhoz, nézz körül ITT.