Részben az új szélerőmű telepítéseknek köszönhetően Dánia el tudta látni az egész országot szélenergiával egy teljes napon keresztül.

Mivel sok ország igyekszik rátérni a megújuló energiák használatára, az olyan sikerek, mint Dániáé megmutatja, hogy mennyire lehetséges ezt megtenni.

A skandináv fenntarthatóság

Szerte a világon az országok jelentős erőfeszítést tesznek a megújuló energiák használatáért. Sokan fektetnek be pénzt az új tiszta energia infrastruktúrákba, ami lehetővé teszi, hogy elegendő energiát termeljen és nagyrészt lefedje a szükségletet, még ha nem is teljesen.

Dánia február 22-én elegendő energiát termelt a szélerőműveinek segítségével, hogy ellássa az egész országot egy teljes napra. Egy különösen szeles napon a turbinák 97 gigawattnyi energiát termeltek óránként. Ebből 70 gigawattnyit a szárazföldi szélerőművek termeltek meg és a maradék 27-et pedig a partmentén telepítettek. Csupán egyetlen megújuló energiaforrás típus képes arra, hogy átlagosan 10 millió európai otthont ellásson elegendő energiával.

Ez a fellendülés a szélenergiák terén részben a partmenti turbináknak köszönhető, ami rekordot is felállított, hiszen egyetlen szélerőmű termelte a legtöbb energiát 24 óra leforgása alatt.

Globális erőfeszítések

Sok európai ország hasonló eredményt ért el. A Wind Europe szóvivője Oliver Joy azt mondta, hogy „ Azt láttuk, hogy 2016-ban Az Egyesült Királyság 12 és fél óráig szénenergia segítsége nélkül fedezte a szükségleteit, Németország pár napig kizárólag megújuló energiákat használt és Portugália négy teljes napon át szintén ezt csinálta”. Ez azt mutatja, hogy az energia használat átalakulóban van és Európa vezeti a listát.

Skócia szintén nagyon sokat fektet be a megújuló energiákba. A szélerőművek segítségével el tudja látni a háztartásokat egy teljes hónapra. Tavaly az ország elindította a világon az első árapály erőmű rendszerét, ami  képes akár 175 ezer otthont is energiával ellátni.

Costa Rica az egyik lenyűgözőbb ország, a megújuló energiák tekintetében is. Képes hónapokon át nem fosszilis erőforrásokat használni és ezzel ellátni a teljes országot. A tények is ezt igazolják, hiszen 2015-ben 99%-ban megújuló energiát használtak.

 

az eredeti cikk itt érhető el: https://futurism.com/denmark-just-ran-their-entire-country-on-100-wind-energy/