Idén harmadik alkalommal volt szerencsém ellátogatni, az immáron Alsóörsön székelő Everness fesztiválra. Olyan alkalommá lépett elő az életemben ez az esemény, amit már hónapokkal előtte várok. Ugyanis azon kevés dolgok egyike, ami a gyerekkoromra emlékeztet, amikor még nem volt internet és nyáron nem tartottuk a kapcsolatot a barátokkal, osztálytársakkal (hacsak nem egy környéken laktunk), így csak a nyári táborban találkoztunk. Volt akit utána jövő nyáron láttam újra.

Gyuri bácsi, a bükki füves ember

 

Ezt az élményt nyújtja nekem a fesztivál, amikor a sok sok kedves embert újra látom, akikkel az első két alkalommal megismerkedtem. Van is belőlük jó sok, mert minden alkalommal dolgozom az italpultban is, főleg a reggeli kávé készítésében segédkezem. Ez pedig igen csak hálás feladat az ébredés utáni órákban. Ennek köszönhetően van lehetőségem találkozni majdnem minden fesztiválozóval a 6 nap alatt. Később pedig a strandon vagy egy előadáson is összefutunk. A tavalyi Everness Indián nyár után ismét lehetőséget kaptam egy előadás megtartására, ahol a Tudatos Fiatalok Közössége történetéről, jelenjéről és a jövőbeli víziókról meséltem. (erről videó is készült, így hamarosan azok számára is elérhető lesz a felvétel, akik nem tudtak jelen lenni.)

De ez az egész közösségi szemlélet, a nyitott gondolkodás és a tudatos életmód iránt való vonzalom mindenkiben érződik a fesztiválon. A programfüzetben több, mint 600 féle esemény közül választhatnak az érdeklődők, amit még végig olvasni is komoly kihívás. A pszichológiai előadásoktól kezdve, a tudatos szex sátoron keresztül a zsonglőrködés és jógagyakorlásokig mindent megtalálsz, ami a szürke hétköznapokból esetleg kimarad.

Acro jóga a parton

A folyamatos fejtágítás és közösségi élmény okozta pozitív túltöltöttséget pedig a napon fekve heverjük ki. Ez a hippi lelkű, alternatív gondolkodók új Mekkája, ahol egy hétig szabadabbak vagyunk mint otthon. Aztán tanakodunk, hogy miként tudnánk egy évben minél több napot így tölteni. De senki ne higgye, hogy csak évente 1-2 hetet van lehetőségünk átélni ezt az áldást, mert ahogy egyre több embert megismerek a mindennapjaimban, úgy egyre többet viszont látok az Evernessen is és tudom, hogy ők is nyitottak egy emberközpontúbb világra, aminek a konstruálásán itt a városban és a világ minden táján tudunk dolgozni, minden egyes nap. Amíg végül az egész életünk egyetlen nagy fesztivállá válik.

Utópia? Lehet, de ha elegen élik az utópiát, az már valóság 😉

 

A fesztiválhoz hasonló közösségi élményekért kövesd a Tudatos Fiatalok Közössége facebook oldalát.