Az nem kétséges, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem körül megoszlanak a vélemények. Pedig Finnország egyik kísérletében bíztató eredményt kaptak és már Barcelonában is komolyabbra fordult a helyzet. Európa lassan, de biztosan kezd megbarátkozni a gondolattal, hogy mindenki „ingyen pénzhez” jusson.

Eközben 2017 május végén a Facebook atyja, Mark Zuckerberg beszédet tartott a  Harvardi Egyetemen, ahonnan még 13 évvel ezelőtt kilépett , hogy a Facebook alapítására koncentrálhasson.

Már-már politikusokat megszégyenítő beszédében többek között kitért a feltétel nélküli alapjövedelemre is. Zuckerberg határozottan pártolja az ötletet, hogy bevesse a kormány a globális alapjövedelmet, hiszen ezáltal számos dologban segítséget nyújtana.

Elmondása szerint ha akkor, 13-15 évvel ezelőtt a családját kellett volna segítenie, ahelyett, hogy a kódolást tanulta volna, akkor nem állt volna ott, a harvardi egyetem udvarán, hogy beszédet mondjon. Ha nem tudta volna, hogy minden rendben lesz, ha a Facebook mégsem működik, akkor sem lehetett volna ott, ahol.

Ha az embernek nincs szabadsága, hogy az ötletét megvalósíthassa vagy egy történelmi jelentőségű vállalkozást hozzon létre, akkor mindenki veszít, az egész társadalom rosszul jár. A Facebook alapítója úgy tekint az alapjövedelemre, mint egy párnára, amire minden ember ráeshet, ha mégis elbukna az új ötlete. Sok vállalkozót ismer, de olyat nem, aki feladta volna az álmait, mert attól félt, hogy nem fog tudni elég pénzt keresni. Azonban sok olyan embert ismer, akiknek esélyük sincs az álmait kergetni, mert „nincs mire esniük”, ha elbuknának. Valljuk be őszintén, nem tettünk meg mindent azért, hogy mindenkinek legyen egy dobása.

Nézzünk szembe a ténnyel: van valami rossz a rendszerünkben. Zuckerberg kifejtette, hogy miért is: „ Otthagytam az  egyetemet és tíz év alatt dollármilliókat kerestem meg, amikor diákok milliója még azt se engedheti meg magának, hogy kifizesse a diákhitelt és elindítsa a saját vállalkozását.  De mindnyájan tudjuk, hogy nem lesz valaki sikeres csak mert van egy jó ötlete és keményen dolgozik, szerencse is szükséges hozzá.”

Zuckerberg állásfoglalása az alapjövedelem kapcsán 
Kép forrás: twitter.com

Zuckerberg nem állt meg az alapövedelemnél, az egyenlőség fogalmát feszegette. Szerinte épp a vagyoni egyenlőség ( vagy éppen a hiánya) az, ami sok embert bánt. Egy új világrendet álmodott meg, ami az alapjövedelmen nyugszik. Minden generáció kiterjeszti az egyenlőség fogalmát. Ha a történelem során elértük, az őseink kiharcolták a szavazati jogot, a polgári jogokat, megszületett a New Deal és a Great Society, akkor most is ugyanígy kell tennünk: új társadalmi szerződés kell. „Kell egy olyan társadalom, ami a haladást nem csak a  GDP-ben méri, de abban is, hogy hány ember érzi azt, hogy értelme van az életének. Fel kell fedeznünk olyan ötleteket, mint az egyetemes alapjövedelem.” fejtette ki Zuckerberg.

Mindenki állást, munkát fog váltani, nem is egyszer, hanem sokszor, ezért megfizethető gyerekgondozás és egészségügyi ellátást kell kialakítani, hogy munkába tudjon menni mindenki. Mindnyájunk hibákat fogunk elkövetni, de éppen ezért kell egy társadalom, ami nem bélyegez meg minket. A technológia rohamosan és megállíthatatlan alakul, fejlődik és ezért folyamatos oktatást kell biztosítani mindenkinek, az egész életük során. A dollármilliomos hozzátette, az alapjövedelem lehetővé tenné, hogy az egyén szabadon kifejezhesse önmagát, az egyéniségét és azt csinálja, amit valóban szeret. Mert „a legnagyobb sikerek onnan jönnek, ahol van szabadságunk elbukni”.