Hat bukásból hétszer állok fel és nem kérdés, hogy a szívvel teli útra rálépek-e”  Ismerős?

Engem egy mélyponton éppen ez a sor billentett át, és adott új motivációt az élethez.

Lehet, hogy most már a csapból is az folyik, mindegy hány pofont kapsz, a lényeg hányszor állsz fel, de a valóságban ez mindig ugyanolyan nehéz.  Vagy mégsem?

Szerintem vannak tényezők, amik határozottan nehezebbé teszik a felállást egy-egy kudarc után…És vannak azok tényezők, amik segítenek átlendülni a holtponton! Sőt, segítenek felállni! Sőt, állva maradni!

Mi az, ami szinte biztosan megduplázza a gravitációt, amikor már fel kéne emelnünk a fejünket az aszfaltról?

Hárítás

Akármennyire más hibájából kerültünk a földre, ezt hangoztatva, egy centivel sem kerülünk jobb helyzetbe. Bárki a hibás, bárki bármit tett vagy sem, helyettünk nem fognak felállni. A probléma a miénk és nekünk kell megbirkózni vele.

Magány

Bár szépen hangzik a magányos hős szerep, a valóságban csak konzerválni szokta a problémát, ha nem osztjuk meg mással. Még elkeserítőbb, ha úgy érezzük nincs is kivel megosztani. (Ha így áll a helyzet, mindenképpen olvass tovább a segítő tényezők bemutatásáig!)

Ez már mindig ilyen rossz lesz…

Hát nem! Szerencsére minden változik. Ugyan a jó dolgokat sem tudjuk az örökkévalóságba kifeszíteni, de rosszak is elmúlnak. A legmélyebb ponton is eszünkbe juthat, hogy örökké ez az állapot sem tart!

Mik a segítő tényezők? Mi az, amibe rossz helyzetben is lehet kapaszkodni?

„Miért történt ez velem?” pozitív aspektusa

Ha kudarchoz lyukadtunk ki, az egész biztos, hogy változtatnunk kell valamin. Jó átgondolni, milyen esetleges hibák vezettek a nem kívánt eredményhez. De meg kell nézni azt is, hogy ez a kudarc mivel szolgált minket? Meggyőződésem, hogy valahol minden értünk, a fejlődésünkért történik velünk. Általában csak visszatekintve szoktuk látni, hogy egy-egy szívás miért is tett jót.  Mi lenne, ha ezt már az adott helyzetben elkezdenénk felmérni?

  • Ez a kudarc a kitartásomat próbálja meg? Hogy ennek ellenére is tudom folytatni?
  • Ez a kudarc arra világít rá, hogy nem is a saját céljaimat követtem, hanem az anyám/nagybácsim/társadalom elvárásainak akartam megfelelni? Esetleg úgy gondoltam ez a „menő”, de belül nem is ezt akarom?
  • Ez a kudarc azt akarja megmutatni, hogy ez az út nem jó, más módon próbálkozzak?

Ezeregy kérdés lehet, de ha meg van a szemlélet, hogy mivel szolgált ez minket, rá fogunk jönni és klasszisokkal könnyebben állunk fel, sétálunk tovább egyenes gerinccel.

Önismeret

Minél jobban ismerjük magunkat, annál könnyebben kezeljük a kudarcot, sőt általában nem csattanunk akkorát. Ha tudom, hogy a hangom egércincogás, nem megyek operaénekesnek. Persze lehet nagyot álmodni, de helyes önismerettel, belátom, hogy ez az út bizony rögösebb lesz, és nem fog meglepni, hogy nagyobb kitartást igényel tőlem, mint orkán hangú társaimtól.

Közösség

Egy kudarc után a biztató közeg elképesztő segítséget tud nyújtani, új erőt, új lelkesedést adhat és új nézőpontot a probléma megoldásához. A saját gödrünkből nehéz kilátni, de a többiek nem csak többet látnak, hanem lazán ki is tudnak rántani. Mekkora potenciális erő, mekkora konstruktív erő ez?

A Tudatos Fiatalok Közössége pont erre jött létre! Felhasználni azt a potenciális erőt, ami egy közösségben rejlik. Együtt mindig többre vagyunk képesek, mint külön-külön.

A TFK Klub kezdeményezés egy még hatékonyabb formája annak, hogy ezeket az értékeket, mint pozitív életszemlélet, önismeret, közösség ereje be tudjuk építeni az életünkbe. Kudarcok mindig lesznek, de az nem mindegy hogy éljük meg őket. Hosszú időre földre küldenek vagy tudunk belőlük építkezni és egy tartalmasabb életet megvalósítani?

A változás velünk kezdődik!:)

Tovább információk a TFK Klubról: tfkklub.hu