Mit jelent tudatosnak lenni? Mindenki mást ért ez alatt. Vajon ez baj? Szerintem egyáltalán nem! Pont emiatt olyan izgalmas téma.

Nem rég volt egy kérdés a Tudatos Fiatalok Közösségében, hogy ha valaki tudatosabb akar lenni, mit kell tennie? Rengeteg érdekes és építő válasz érkezett, amiket élmény volt olvasni.

A válaszok sokszínűsége abból is adódik, hogy a tudatosság fogalmát többféleképpen értelmezzük. Az biztos, hogy tudatosabbnak lenni egy pozitívabb attitűd az életünkben, az önmagunkhoz és a másokhoz való viszonyunkban. Nem célom, hogy definiáljam ezt a fogalmat, inkább a válaszokból szeretnék egy rövid gyűjteményt közreadni, hogy a közösség ötleteiből mások is épülhessenek: mit érdemes tenni, ha tudatosabb szeretnék lenni?

1.Gyűjts információt!

Ahhoz, hogy valamit jobban csinálj, mint eddig tetted, célszerű információt gyűjteni! Ha egészségesebb akarsz lenni, akkor egészséges étkezésről, ha vállalkozást akarsz indítani, akkor a vállalkozásindításról stb. Amiben jobb és tudatosabb akarok lenni, azt jobban meg kell ismernem, és aztán persze az ismereteket alkalmaznom kell a gyakorlatban.

2. Tervezz!

Sokak számára a tudatosság szorosan összefügg az előregondolkodással, a felelős idő- és pénzkezeléssel, tervezéssel. A felelős életvitellel az életünk nem egy hónapról-hónapra túlélés, hanem egy általunk irányított folyamattá válik, ahol az életidőnket arra fordíthatjuk, amire szeretnénk. Nem arról van szó, hogy minden pillanatodat tervezd meg, de a fokozatos fejlődéshez bizonyos szempontból szükséges a tudatos tervezés.

3. Légy a mostban!

Ez olyan, mintha az előző állítás ellenétet lenne, de igazából arra akar utalni, hogy ne robotpilóta üzemmódban, csak csináld, amit „kell”, hanem tudj jelen lenni a pillanatban és élvezni, amit csinálsz (vagy csak úgy egyáltalán „létezést”:). Ez állandó jelleggel – a megvilágosultakon kívül – nem nagyon megy,de törekedni lehet rá!:)

4. Lassíts!

Néha tudni kell lassítani vagy akár megállni. Hol vagyok, mit csinálok, mért csinálom? Ha minden oké, akkor csak így tovább, de ha nem, akkor fordíts a vitorlákon!

5. Önismeret

Szinte elcsépelt lett volna az első helyre rakni, de nyilván ez az alap. Viszont úgy sem lehet csak úgy kipipálni a listáról, hogy „ok” megvan, hiszen örök folyamat. Több hozzászólásban előjött olyan összefüggésben, hogy ismerjük fel a beidegződéseinket, hurcolt mintáinkat, legyünk tudatosak rájuk és szabaduljunk meg tőlük. Ezt persze sokkal könnyebb mondani, mint megvalósítani, viszont egyre több a lehetőség ami segíthet, akár coaching vagy terápia formájában.

6. Meditálj!

Csak így. Ez mindenre jó!:) Hihetetlen jó hatással tud lenni, ha kicsit odafigyelünk a gondolatainkra, ha hagyjuk elcsendesedni őket, ha tudunk kicsit a „nem gondolkodásban” időzni…

7. Vállalj felelősséget!

Ismerjük fel, hogy minden kialakult szituációban (legyen az pozitív vagy negatív) van személyes felelősségünk, azaz tehetünk érte és ellene. Jó felismerni ennek a súlyát és hatalmát!

+1. Jó, ha van egy támogató közeg, közösség, ami által ráláthatunk a vakfoltjainkra!

Az összes hozzászólást itt olvashatjátok el: Ha valaki tudatosabb akar lenni, mit kell tennie? Biztos vagyok benne, hogy még sok értékes meglátással gazdagodtok, ha beleolvastok! A fenti lista nem teljes, mint ahogy a tudatosság fogalma sem zárható egy szűk definíció keretei közé.

Csak így tovább az egyre tudatosabb élet felé!:)