A TFK facebook csoportjában nemrég újra előkerült Csíkszentmihályi Mihály klasszikusnak számító  2004-es TED-előadása a flow vagy áramlat élményről, amit a tökéletes élménynek is neveznek. Ajánljuk, hogy elevenítsd föl te is a professzor előadását, ha pedig még nem találkoztál vele, semmiképp se hagyd ki.

A magyar-amerikai pszichológus először 1975-ben írta le tudományan a “flow-élményt”, ami meghatározása szerint egy olyan összpontosított elmeállapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. Ez bármilyen tevékenység lehet: sportolás, művészeti alkotómunka, gyerekekkel játszás, ketészkedés, de akár videojátékozás is — nem a tartalom a fontos, hanem a tevékenység minősége, vagyis az, hogy teljesen elmerülünk-e abban, amit csinálunk.

Ha pedig megfelelő mértékű kihívás van a feladatban, azaz se nem túl könnyen, se nem túl nehezen teljesíthető, és optimális kompetenciákkal, szkillekkel rendelkezünk az eléréséhez vagy teljesítéséhez, akkor egy olyan élményben, egységállapotban lehet részünk, ahol megszűnik az idő. Ilyenkor a koncentrálás és a kontroll érzése nagyon magas, teli vagyunk energiával, erőfeszítés nélkülinek tűnik kihozni magunkból a legjobbat is.

Sokak szerint ez a boldogság kulcsa, és minél inkább megtaláljuk, milyen tevékenységek közben kerülünk ilyen egységállapotba, annál örömtelibb lesz az életünk. 

A professzor előadásában ezt a mechanizmust magyarázza el, és a flow élmény feltételeit is elmondja.

⏩ A klasszikussá vált TED-előadást (angolul, magyar felirattal) alább tudod megnézni — kattints a képre!

Ha mélyebbre ásnád magad a témában, választhatsz Csíkszentmihályi több tucat könyvéből, amiket a témában írt, de ha az alapoknál kezdenéd, a Flow – Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája cíművel érdemes nyitnod a sort. 📚