„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát”

/Pablo Picasso/

Itt a nyár, a nyaralás időszaka, amikor még a szabadidőből is többre futja. Sokféleképp el lehet tölteni pár szabad órát vagy akár napot feltöltődés, kikapcsolódás céljából, de ha az első 1580 ötleted között nincs ott a rajzolás, festés vagy bármilyen kreatív, alkotói tevékenység, akkor lehet, hogy érdemes felvenned a listádra, méghozzá valahova az elejére. Miért? Ebben a posztban mondunk pár jó okot.

  • Az agyunk alkotásra lett teremtve

Tudnod kell, hogy az agyunk szeret alkotni. Bár a társadalom elég szűken értelmezi, mit tekintünk alkotásnak vagy művészetnek, természetünknél fogva kreatív lények vagyunk. Benne van a DNS-ünkben, a sejtjeinkben, de sokan vallják, hogy fejleszthetők is a kreatív szkillek – a nature vs. nurture (velünk született vs. tanult tulajdonság) vita tehát eldöntetlen a kutatások szerint.

  • Élesíti a memóriát

Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek  több kapcsolaton keresztül utazhatnak az idegrendszerben, ha rendszeresen kreatívkodunk. Ez miért jó? Azért, mert így javulnak a kognitív funkcióink, például az emlékeket és az élményeket is könnyebben tudjuk felidézni.

Az amerikai Yale egyetem kutatói egy 2016-os felmérés során még azt is megfigyelték, hogy egy szó jelentését akkor jegyezzük meg az egyik leghatékonyabban, ha lezajzoljuk. Szóval elő a tollal és ceruzával — pláne, ha vizuális típus vagy –, ha gondjaid vannak a szótanulással vagy információk megjegyzésével, mert könnyen lehet, hogy ez a módszer neked is segíteni fog.

  • Kreatívabbá és intuitívabbá tesz

Ha az tart vissza, hogy neked „semmi kreativitásod és vizuális készséged nincs” (gondolod), így fölösleges is megpróbálni ezt a rajzolósdit, az olyan, mintha azt mondanád, hogy azért nem próbálsz ki valamit, mert nem értesz hozzá. Senki nem úgy születik, hogy elsőre tökéletesen papírra, formába, dalba öntse a gondolatait és érzelmeit, de a gyakorlás át tudja törni a kezdeti a gátakat. A rendszeres festegetés, táncolgatás, barkácsolgatás (kinek mi) hosszú távon hozzásegíthet ahhoz, hogy kreatívabban láss és gondolkodj, és színesebben, komplexebben szemléld a körülötted lévő dolgokat. : )

A tudományos háttere ennek az agyban keresendő, méghozzá a prefrontális kéreg környékén: alkotás közben ugyanis ez a terület is fejlődik, és ez felel azért, hogy mennyire vagyunk rugalmasak, önreflexívek, empatikusak és intuitívak. Még az általános intelligenciaszintünk is növekedhet, és fogékonyabbá válhatunk mások nézőpontjának megértésére és elfogadására. Nincs mese, rajzoljuk magunkat jobb fejjé 🙂

 

 

  • Stresszoldó és közérzetjavító

A rendszeres kreatívkodás révén nemcsak az emlékezetünk lesz jobb , hanem igazi stresszoldóként is működik! Több friss kutatás is igazolja, hogy a művészeti tevékenységek segítenek relaxált állapotba kerülni, ami által könnyebb elengedni a szorongó és feszült gondolatainkat.

Ha tehát előfordul idegesség az életedben, naplóírás vagy egy kiadós edzés helyett a vizuálisabb típusoknak jó választás lehet az is, ha spontán kirajzolják magunkból a napi frusztrációt. A kreatívkodás során ráadásul olyan kémiai anyagok szabadulnak fel az agyban, mint az endorfin és a serotonin, amitől boldogabbnak, örömtelibbnek érezzük magunkat.

  • Flow állapotba kerülhetsz

Biztosan hallottál már a flow állapotról vagy áramlás élményről. Ennek az állapotnak Csíkszentmihányi Mihány, magyar származású, Amerikában élő kutató a felfedezője, aki egy TED előadásában is beszámolt a kutatásai eredményéről.  Az elmélet lényege, hogy elmélyült koncentráció állapotában, amikor csak egy dologra összpontosítunk, elcsendesednek a (z egyébként fölöslegesen) zakatoló gondolataink. Ilyenkor  megszűnik a külvilág, csak az adott tevékenység marad a figyelem középpontjában, még az időérzékelés is megváltozhat.

Ha pl. voltál már úgy, hogy egy órát öt percnek éreztél, olyan gyorsan elrepült, akkor szinte biztos, hogy teljesen kikapcsoltál, minden figyelmeddel jelen voltál a helyzetben.  Valószínűleg élvezted is, amit éppen csináltál, akármi is volt az: egy baráti beszélgetés, egy színházi darab, futás a kedvenc útvonaladon vagy bármi egyéb. De ha még nem volt ilyen élményed, mindenképp keress vmi kreatív elfoglaltságot, mert lehet, hogy éppen alkotás közben fogod elérni az flow-t. Tapasztald ki, mi köt le és kapcsol ki igazán, hoz a jelenbe 100%-ig, és szakíts rá időt aztán rendszeresen!

 

 

  • (Gyermeki) örömöt okoz

Az megvan, hogy mikor érezted magad legutóbb olyan önfeledtnek, mint gyerekként?  Mikor játszottál, ujjongtál örömödben utoljára? Furán hangozhat, pedig a társadalmi elvárások és a napi stressz nem kedvez annak, hogy megéljük az érzelmeinket, és akár szabadon kifejezzük azokat (anélkül, hogy azzal ártanánk másoknak). Szóval, ha nem is emlékszel már, milyen volt gyerekként homokvárat vagy legóházat építeni, egész délután rajzolgatni, esetleg teadélutánt tartani a babáiddal, akkor épp itt az ideje, hogy valamilyen hozzád illő kreatív hobbi után nézz! Az alkotás segít előhozni a gyermeki énünket, leporolni a bennünk élő kíváncsiságot, felfedezési vágyat, így segít abban is, hogy örömtelibben éljük meg a mindennapokat.

Még mielőtt belekezdenél: fontos az is, hogy maradj ítéletmentes az alkotásoddal kapcsolatban. Tényleg nem az számít, mekkora művészeti értéket fog képviselni az első festményed, és kiállítják-e majd a Louvre-ban — lássuk be, ez valószínűleg gyerekként sem igen aggasztott –, hanem az, hogy közben hogy érezted magad.

Ha csoportosan, a közösségen belül próbálnál ki valamilyen kreatív tevékenységeket, akkor fordulj bizalommal az alábbi TFK tagokhoz, ők biztosan tudnak majd útbaigazítást adni neked, hogy hol is kezdd:

Önismereti Festés – Prágai Tamás
Önismereti Tánc óra – Varga Vivi