Az élet szinte minden területén hasznát vesszük egy jó adag önbizalomnak. Amikor egy karizmatikus személyiség belép egy helységbe, már a kisugárzásán érezni lehet, hogy megérkezett. Sokan vágyunk rá, hogy minél inkább sugározzuk ezt a belső erőt és legyen bátorságunk szembenézni az élet kihívásaival. De vajon megtanulható az önbizalom? Lehet valaki karizmatikus egy képzés következtében?

Néhány éve láttam egy előadást, ahol egy úriember arról beszélt, hogy bármit meg lehet tanulni 20 óra alatt. Ez az! -gondoltam- ez kell nekem. Olyan sok minden érdekel, de alig van időm a munka és magánélet mellett, hogy sok-sok időt fektessek új dolgok elsajátításába. De 20 óra egészen korrektnek tűnik. Ráadásul ez a 20 órás szabály nem csak a főzésre, vagy a jégkorira igaz, de az emberi interakcióktól kezdve, a tudatos kommunikáción át még a magabiztosságot is el lehet sajátítani tanulással.

Igen, lehetsz karizmatikus személyiség. De persze, mint minden máshoz, ehhez is elengedhetlen a gyakorlás és a kényelmetlen helyzetekkel való tudatos szembenézés.

Emlékszel még mikor gyerekként grimaszoltál és nagymama azt mondta: “Hagyd abba, mert úgy maradsz!”?

Persze nem hittük el, hogy tényleg ráfagy az arcunkra a vigyorgás vagy a bandzsítás. Pedig, ha az ember sokat csinál valamit, azt megszokja. Így alakulnak ki a jó és a rossz szokások is. Azzal a különbséggel, hogy a rossz szokások többsége a kényelemből jön, így azokat passzívan is magunkra szedhetjük. Míg a jó szokások, mint az egészséges táplálkozás, rendszeres sportolás, az emberek szemébe nézés vagy a proaktív hozzáállás sokszor jóval kevésbé kényelmes annál, mintsem, hogy csak úgy mókából időt töltsünk vele.

Ezekkel a dolgokkal általában célunk van. Le akarunk fogyni, el akarjuk kerülni a betegségeket, nem szeretnénk kukán ülni egy új társaságban, összességében: jobban akarjuk érezni magunkat.

Azt az egyet bizton állíthatom, hogy amikor valaki magabiztossá válik és mer igazán önmaga lenni, akkor nem is kérdés, hogy jobban fogja érezni magát. Bárhová is mész, ahol ismeretlen emberek várnak, nem azon jár az eszed, hogy mit gondolhatnak rólad, hanem azon, hogy vajon neked szimpatikusak-e. Elképesztően felszabadító érzés, amikor biztossá válsz abban, hogy elég vagy.

Ezt sokféle képpen lehet gyakorolni, de most a legutóbbi módszert osztom meg veletek, amit kipróbáltam. Volt szerencsém ugyanis részt venni a Karizmatikus Előadó Tréningen, ahol egy nagyon intenzív 2 napos képzésben volt részünk. Tíz társammal együtt végigmentünk a nyilvános beszéd, profi előadásmódjának precíz piramisán. Tulajdonképpen a public speaking Maslow piramisát ismertük meg, ahol nem csak technikai eszközökről volt szó, de az önmagunkba vetett hit erejével és annak hiányából fakadó problémákkal is megismerkedtünk.

Ezeket az ismereteket pedig nagyon sokszor ki is póbáltuk, ott helyben. A sok-sok gyakorlat közül kiemelném a számomra abszolút kedvenc “szemkontaktus” feladatot. Egy óriási problémának élem meg, hogy a felnőttek ( a kisgyerekekkel ellentétben) nagyon nehezen tartanak szemkontaktust. Mintha kényelmetlen lenne egy másik emberi lény szemébe nézni. Talán mert a saját szemünkbe se nagyon mernénk belenézni. És kétség kívül más szeme is csak egy tükör számunkra.

Az, hogy mind a tizenegyen átéltük ezt a mély kapcsolódási élményt, már önmagában is egy bensőséges hangulatot teremtett, ami megadta a további gyakorlás alaphangját. A gyakorlatok között 5 darab előadás is szerepelt, növekvő időtartammal. Az első előadás mindenkinek olyan volt, amilyen. De a folyamatos visszajelzés, amit Bolya Imrétől, a program trénerétől, illetve a társaimnktól kaptunk, nagyon precizen és gyorsan rávilágított, hogy mire kell jobban odafigyelnünk. Ezeket pedig a következő előadásra ki is javítottuk, így az utolsó előadások túlzás nélkül elfértek volna a TED színpadán is.

Egy TED Talkból tudtam meg, hogy bármit megtanulhatok 20 óra alatt és tessék, pont profi beszédet tartani tanultam meg a két napos képzésen 20 óra alatt.

Erősen ajánlom, hogy ha teheted, akkor te is vegyél részt a tréningen. Nem csak azért, mert a story telling egy sarkallatos pontja minden vállalkozásnak (amik a digitális korban videón a reneszánszukat élik), de az önbizalmad és az önbecsülésed is szárnyra fog kapni a tréningnek köszönhetően. Ennek pozitív hatásait pedig minden nap tapasztalni fogod.

 

Itt találod a következő tréning részleteit.