Amikor ma, 2018-ban Magyarországon arról beszélgetünk, hogy mennyiből lehet megélni, nagyon eltérő válaszokat kapunk. Mivel a barátaim és jómagam is Budapesten élünk, így itt szoktam gyűjtögetni azokat az információkat, amelyek az eltérő anyagi helyzetben lévő emberek havi kiadásait
gyűjti össze.

Az egyik legkedvesebb barátom nettó 230 ezret keres 27 évesen, és azt javarészt el is költi: tud belőle fizetni egy garzon albérletet rezsivel (~110 ezer), mobilszámlát (~12 ezer), sportot és szórakozást (~25 ezer), étkezést és BKV bérletet (~55 ezer) és a maradékból igyekszik félrerakni, egyelőre egy Fundamentát fizet havi 20 ezerrel, hogy előbb utóbb tudjon idővel lakást venni.

Mikor egy pár évvel ezelőtt nagyságrendileg ugyanennyit keresett nem igazán takarított meg, cserébe a szórakozásra pénz jóval magasabb volt. Ekkoriban beszélgettünk először arról, hogy kellene valamit változtatnia, különben ebből a spirálból sosem fog kijönni. Mondtam neki, hogy kezdje el
használni a You Need A Budget (YNAB) alkalmazást, hiszen egyrészt az első hónap ingyenes, és egy hónap után láthatóvá válik, hogy melyek azok a területek ahol meg lehetne spórolni valamekkora összeget.

Végül is, neki is az alábbi gondolatsorral próbáltam érvelni, miért kellene változtatni az eddigi életén s kialakítani a megtakarítást, mint szokást, behozni ezt a fajta tevékenységet az életébe.

A megtakarításra sok esetben úgy gondolunk, mint valami szükséges rosszra, ugyanakkor egyre inkább felértékelődik, hogy ha képesek vagyunk az életünk egyes szakaszaiban a kiadásainkat alacsonyabban tartani, mint a bevételeinket, akkor elkezdődhet az a fajta tőkefelhalmozás, amellyel egy jövőbeli célunkat kezdjük el időben közelebb hozni és tudatosan tenni annak valós megvalósulásáért.

S ha ez a szokás elkezd kialakulni, jön is az első kérdés, hogyan is kellene, s felmerülnek benne az alábbi kérdések:
• Már az első hónapban kössek valahol valamilyen szerződést?
• Garanciákat akarok a félretett pénzemre vagy inkább az a célom, hogy a tőkén felül gyarapodjon?
• Egyáltalán milyen pénzügyi céljaim lehetnek?
• Mi történhet akkor, ha jön egy anyagilag nehezebb időszak és nem tudok félretenni?
• Érdemes bármilyen szerződést kötni, vagy inkább a párna alatti gyűjtés a leghatékonyabb?

Rengeteg kérdésekből merülhet fel bennünk. Ugyanakkor, ha már kérdések merülnek fel, az már a változtatni akarás első jele. Erre pedig lehet apránként építkezni.

Ha már Téged is elkezdett foglalkoztatni ez a téma, gyere el az előadásra, hogy megszerezz minden információt, amire szükséged van az anyagi céljaid megvalósításához.

 

– Szekeres Csaba – Key to Finance


 

Ha szerenéd fejlődni a pénzügyi tudatosság terén és érdekel, hogy milyen módon tudod hatékonyabban megvalósítani az anyagi céljaidat, akkor nézd meg a lenti videót ahol Szekeres Csabával beszélgetünk a témáról. Illetve ne hagyd ki a Tőkegyűjtés: hogyan és mibe? előadást, ahol konrétumokkal is várunk, de a saját kérdéseidet is felteheted.

 

Pénzügyi tudatosságTőkegyűjtés: hogyan és mibe?Beszélgetés Szekeres Csabával

Posted by Tudatos Fiatalok Közössége on Thursday, July 26, 2018