A tudatosan élő ember egy adott problémával való szembesülésekor igyekszik megvizsgálni a probléma forrását és megoldást találni rá. Így indult a Tudatos Fiatalok Közössége is, mert úgy tűnt, hogy nincs annyi bizalmon alapuló közösség, mint régen. Mit tudok tenni ez ellen? – kérdeztem magamat. A válasz pedig egyszerűnek tűnt: Létre hozok egy olyan közösséget, amilyenben élni szeretnék. Ezt pedig egy találkozóval indítotam el, ahol megtudtuk vitatni a tudatossággal és az élettel kapcsolatos elképzeléseinket, csak úgy kötetlenül, barátilag.

Közben eltelt 1-2 év és mentek tovább az események, egészen odáig, míg már problémát okoztt beférni a helyszínekre. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, legalábbis az érdeklődők növekvő létszámából így tűnt. De a valódi üzenet az volt és még mindig az, hogy Te is létrehozhatod a saját közösségedet, arra alapozva, ami téged a legjobban érdekel és foglalkoztat. Az egyik ilyen TFK találkozón feltűnt egy lány, aki feltűnően proaktív volt és hamat kiderült, okkal van ezen az eseményen. Elmondta, hogy ő is részese egy közösségnek, ahol feltűnően magasztos célt tűztek ki: a magyr társadalom 5%-át tudatosan élő emberré faragják. Szép kihívás 🙂 – gondoltam magamban. Így találkoztam Szinovszki Dórival az Ötszázalék Egyesület egyik alapítójával. Most pedig az ő megfogalmazásában ismerhetitek meg ezt a fantasztikus kezdeményezést.

Az Ötszázalék Egyesület egy jelenleg 11 fiatal által működtetett civil szerveződés, amelyet az elnökünk, Sebestény Edmond (Edi) kezdeményezése alapján hoztunk létre. 2016 nyarán kezdtünk el beszélni róla, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy egyesületet néhány hozzánk közel álló, különböző szakterülthez értő emberrel.  Edi elmesélte, mire is gondol pontosan, mi pedig örömmel vágtunk bele az újabb kihívásba, mert tetszett az ötlet, hogy szélesebb körben próbáljuk az embereket/ fiatalokat tudatosságra ösztönözni, akik később szintén ezt tennék, s mint egy vírus, terjedne a felvilágosult, tudatos gondolkodás ezekben a körökben. Az pedig, hogy az egyik cél, hogy külföldi cserediákokat is bevonjunk ebbe, még vonzóbbá tette az ötletet.

Az Ötszázalék Egyesület tagjai

Tagjaink félig Szegeden, félig Budapesten tevékenykednek, egyetemi hallgatók, vagy frissdiplomás munkavállalók.  Célunk egy olyan aktív közösség létrehozása, amely megfelelve a XXI. század követelményeinek képes kiemelkedni a negatív és sok esetben elavult életfelfogások tömkelegéből. Világunkban a természet törvényeinek megfelelően az alkalmazkodóképesség a legfontosabb, így ezen képességünket kívánjuk maximálisan kihasználni. Már a névválasztásunk is ezt mutatja, ugyanis szeretnénk elérni és létrehozni a magyar társadalom azon 5%-át, akik hajlandóak tenni a pozitív változásokért, s ezáltal hatni mások életére is.

A tevékenységeink során a tudatosság segítségével haladunk, ami az életünk több területén is jelen lehet. Pl.: életmód, pénzügy, egészség, táplálkozás, környezetvédelem, önismeret stb. A tagjaink között is különböző területek fiatal képviselői találhatók, ezzel biztosítva a több szempontú megközelítést.

A magyar nyelvű érdeklődőknek jelenleg a tudatosság minden szegmensét érintő cikkekkel és beszámolókkal szolgálhatunk, később előadásokat, tréningeket, tudáscsomagokat szeretnénk összeállítani. A cikkek állandó írói jelenleg Kávai Zsuzsanna, Szinovszki Dóra (alelnök), Papp Sanyi (titkár, elnökségi tag), Oszvald Zoltán, Sebestény Edi (elnök), a lektorálásért, valamint a jegyzőkönyvekért pedig Vlocskó Bernadett és Harczos Tamara felel. A meme-ek megalkotója legtöbbször Kovács Szabolcs Cselgő, az Instagram profilunkat pedig Mackó Ildi (külsős) szerkeszti.

A nyár folyamán tervezzük a kisebb fesztiválokon való megjelenést is, a külföldiek számára pedig magyarországi csereprogramokat szeretnénk szervezni. Idén tavasszal sikerült megszerveznünk a 21 Panaszmentes Nap! – Facebook kihívást, melynek lezárása képpen pikniket tartottunk Szegeden és Budapesten is.

Munkánkat többek között olyan vállalkozó szellemű önkéntesek tudnák segíteni, akik jártasak a marketing, és ezen belül az online marketing világában, akik szívesen írnak a fent említett témákban, vagy akik tudnak segíteni abban, hogy nyilvános rendezvényeken megjelenhessünk.

Elérhetőségeink:

www.otszazalek.com

facebook.com/otszazalek

instagram: otszazalek