Szerencsére egyre több országban kerül napirendre az alapjövedelem és annak megvalósítása. Lehet, hogy ez az utópia nem is lehetetlen? A világ valóban készen áll, hogy kísérletezzen ezzel az ötlettel? Egyáltalán működőképes? Pozitívan hat az emberek életére? A bátor országok ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Kanada

Először 1974-ben vezettek be egy kísérletet, ami öt évig tartott a Manitoba tartományban található Dauphin városában. Azonban most  2017 nyarán elindult egy komolyabb kísérlet Ontario-ban, ami egy három éves időszakot fog jelenteni. A projektben 2500 főt vizsgálnak meg, akik havonta 1320 dollárt kapnak, ami körülbelül háromszázezer forinttal egyezik meg. De természetesen ha valaki emellett munkát is talál, akkor szépen kiegészítheti ezt az összeget.

Kanada célja az, hogy választ kapjon olyan kérdésekre, mint: hogyan hat a foglalkoztatásra az alapjövedelem? Milyen lesz az emberek munkavállalási kedve? Mire fogják költeni a kapott „ingyen pénzt”?

Németország

Érdekes, de Németország egyik leggazdagabb embere, Götz Werner a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének élharcosa. Egyébként 2008-ban egy aktivista petícióját már aláírták 50 ezren is, így később nyilvános meghallgatáson is részt vehetett. A Német Kalózpárt és a Kommunista Baloldal is teljes mértékben támogatja az alapjövedelem koncepcióját, ők körülbelül 1000 eurós havi juttatást képzelnek el.

Finnország

A skandináv országban 2017 januárjában elindult egy kísérlet, amelynek keretében egy kétezer fős csoportot teszteltek. Ezentúl 560 eurós fizetésben részesülnek két éven keresztül, amíg a kísérlet tart. Természetesen az alapjövedelem bevezetésével minden más szociális juttatás vagy segély megszűnik.  Sokan vitába szálltak az „ingyen pénz” összege miatt, túl kevésnek tartották. A felháborodás jogos is, hiszen az átlagos fizetés 3500 euró körül mozog, ami egymillió forintnak felel meg. A kormány egyébként célul tűzte ki, hogy az alapjövedelem bevezetésével csökkentse a szegénységet és a munkanélküliséget.

Svájc

2016 nyarán népszavazás volt az alapjövedelem bevezetéséről. Meglepő módon a lakosság egy emberként mondott le erről a csábító lehetőségről, hogy  havi 2500 frankot azaz 700 ezer forintot csak úgy kapjon a semmire. Elmondásuk szerint tudják a titkot, hogyan élhet egy társadalom jólétben, gazdagságban és úgy semmiképpen sem, ha fedezetlen osztogatásba kezd.