Az már valószínű neked sem újdonság, hogy mekkora szerepe lett mára a social médiának. Sok időnket töltjük ezeken a felületeken, hol hasznos tevékenységekkel, hol csak egyszerű unaloműzés céljából. Annyi viszont biztos, hogy a kapcsolódásaink és azok formája is erősen átcsoportosult a közösségi site-okra, legyen szó a Facebook-ról, Instagram-ról, Tumblr-ről, Linkdin-ről és még lehetne sorolni a végtelen listát.

Annak ellenére, hogy ugye itt már valamilyen szinten meg is mutatjuk magunkat vizuálisan, akár munkakeresés, vállalkozásunk fejlesztése vagy csak szimplán bemutatkozás céljából rengetegszer kerülök szembe előnytelen, régi és rossz minőségű profil fotókkal. De nem is kell feltétlen a közösségi site-okig menni, nem egyszer találkozok elavult és rosszul világított profilképpel egy sima e-mail láblécben is. Ráadásul olyan embereknél, akik mondjuk üzletkötők, managerek, marketingesek, stb., egyszóval akiknek fontos faktor lehet, hogy hogyan adják el magukat.

Ezek mellett pedig az a meglátásom — pláne fotósként — , hogy ennek nem csak a munka világában van jelentősége, hanem a saját magánéletünkben, a saját énképünk formálódásában és az interneten történő kapcsolódásainkban egyaránt.

Persze egy okostelefonnal is könnyen lehet fotózkodni, a szelfi pedig külön jelenséggé nőtte ki magát (no comment). Azonban egy telefonos, otthoni körülmények közt készült kép — ha csak nincs a kezedben néhány praktika a hogyanra — közel sem lesz olyan minőségű, mint egy akár stúdióban, akár szabad téren készült, de mindenképp profin megvilágított és beállított fotó.
Egy-egy rosszult sikerült kép és a sok tükörszelfie pedig elég romboló hatással tud lenni az énképre és az önbizalomra egyaránt. A külvilág benyomása pedig már csak hab a tortán. Az előző nyilván fontosabb, viszont ez utóbbi is nagy hatással lehet ránk. Az irracionális leértékelés rossz érzései és gondolatai, hogy nem vagyok elég szép, nem vagyok elég jó, nem elég jó az alakom, a bőröm színe, stb. pedig könnyen be tud kúszni a fejünkbe és a lelkünkbe egyaránt.

Mi lehet a megoldás?

Nekem személy szerint az a véleményem, hogy mindenkinek van előnyös oldala. Fotós munkáim során elég sokféle emberrel találkozok.

Számomra kihívás és kifejezetten szeretek olyan arcokat fotózni, akiknek van valamilyen kisebb-nagyobb problémájuk önmagukkal. Legyen szó objektíven valós vagy valótlan dologról. Az igazság az, hogy emberek vagyunk, nem bábuk és nem robotok, így akármennyire próbálkozunk leplezni, a tökéletlenség mindenkihez hozzá tartozik. Mi több, ez adja meg azt a kis ízt, azt az esszenciát amitől igaziak és életszerűek leszünk külsőleg.

Egy nagyon jó testi adottságokkal rendelkező személyről is készülhet előnytelen és rossz fotó. Sőt, a helyzet az, hogy valószínű mindannyian sokkal jobbak vagyunk, mint ahogy magunkat látjuk. Hiszen csak mi találkozunk nap mint nap a legapróbb részleteinkkel, vizuálisan jól ismerjük a külsőnket, így nem csoda ha ebben szűkebb a látókörünk magunkra nézve. Arról pedig még nem is beszéltem, hogy belsőnk világa, lelkünk egyensúlya legalább annyira kihat a külsőnkre, mint alapvető vonásjegyeink.

Úgy gondolom az hogy miként mutatkozunk be, hogy meg tudjuk-e mutatni az előnyös oldalunkat egy képen első sorban a fotósunkon múlik. És ott szoktak félresiklani a dolgok, amikor mi vagyunk a fotósok csak épp fogalmunk sincs hogyan kell fotózni.:)
Végül is egy utasszállító replülő vezetését sem bízzák rá random valamelyik utasra csak mert meg tudja fogni a kormányt. A lehetőség persze adott, csak nem sokáig működne a felállás.
Mondjuk egy rossz fotóba nem halnak bele emberek (talán), tehát ott nincs ekkora kockázat, de a helyzet itt sem különbözik sokban.

Mit tehetsz?

Én alapvetően két opciót mondanék.
Vagy fogod és ha van fényképezőgéped (ha lehet nem telefon) szentelsz néhány órát és elsajátítasz némi alap tudást a témában. Erre remek opció a youtube, de vannak elég olcsó fizetős online kurzusok is. A cikk végén linkelek is néhányat.

Miért ne telefon: mert a legtöbb telefonos kamera nagylátószögben képes csak fotózni, ami nagy mértékben torzítja az arc és minden más formáját, ami közel kerül hozzá!

Vagy ahelyett, hogy beülsz egy fotó autómatába, vagy jobb esetben betérsz egy fotóboltba, inkább keresel egy erre szakosodott fotóst, aki nem csak örömmel, de gyakorlatilag potom pénzért csinál rólad néhány profi fotót. A lehetőségek tényleg végtelenek, rengetegen vagyunk fotósok, rádásul egy sima profil fotóval még akkor se fázhatsz rá ha esetleg egy kevésbé nagy tudású fotóst fognál ki a netről. Persze fontos, hogy jól kommunikáljon, megfelelően instruáljon és jól érezd magad a kamerája előtt. De ha csak a technikát nézzük és az utóbbi tudásoktól eltekintünk sokkal előrébb leszel, mint az autómatás és egyéb instant fotós opciók esetében.

Fotó: © Gangel Gergely

Bármelyik jó megoldás lehet, kérdés mennyi időd, pénzed, motivációd van a megvalósításra. Annyi viszont biztos, hogy mindenkinek érdemes lenne ezzel foglalkozni kicsit, nemcsak a külső környezet megítélése, hanem első sorban önmagunk értékelése céljából. Végülis ha magunkhoz közelebb kerülünk egy lépcsővel az a környezetünkben is pozitív módon köszönhet ránk vissza. Ha pedig ez nem ér meg fél órát és néhány ezer ft-ot akkor nem tudom mi…:)
Te hogy vagy vele?

Néhány link ha magadtól csinálnád:

Ha pedig ezen kívül kérdésed lenne bátran fordulhatsz hozzám privátban, magában a fotózásban is szívesen segítek. Sőt, ha Tudatos Fiatalok olvasó vagy közösségi tag vagy akkor most egészen május 17-ig exklúzív kedvezményt biztosítok számodra ha szeretnél magadról profil fotót csináltatni.

Amit kapsz:
– 10-15 db jó minőségű profil fotó nagy felbontásban, választott színű háttér előtt
– Mindezt profi stúdió körülmények közt, utómunkázva, egyedi fénybeállítással
– Kávé, tea, süti, pogi

Mennyibe kerül:
– 4.000 Ft stúdió bérlés
– 3.500 Ft fotózásVárok mindenkit szeretettel. Infókért keress bátran privátban!