Ha a feltétel nélküli alapjövedelemről van szó, az igencsak megosztja az embereket. Olyan téma ez, amiről mindenkinek van egy határozott véleménye, tehát elítéli vagy támogatja. Természetesen én igenlem a kicsit utópikusnak tűnő ötletet, és pontokba is szedtem, miért lenne szuper dolog, ha mindenki kapna minimális pénzösszeget.

1.Az alapjövedelem segítségével újragondoljuk, hogy miért és hogyan dolgozunk

Ha tudod, hogy automatikusan minden hónapban kapsz pénzt, akkor a munkahely kiválasztásában már nem az anyagiak vezérelnek elsősorban. Simán dönthetsz úgy, hogy nem bírod a főnököd és felmondasz. Vagy meguntad 20 év után az aktakukac szerepet és átképzed magad, elkezded koptatni újra az iskolapadot és akkor sem kell félned, hogy haza kell költöznöd a mamához, mert az alapjövedelem fedezi a lakhatást és a kosztpénzt is.

2.Az alapjövedelem jobb munkahelyi körülményeket teremt

A minimális összeg segítségével a munkavállaló kicsit merészebb lépéseket is tehet, hogy kellemesebbé tegye a munkahelyi körülményeit. Ha már úgy érezné magát, mint egy igás ló, a főnök pedig egy hajcsár, akkor szót emelhet a nem megfelelő dolgokért. Ha úgy tetszik, próbára teheti a munkáltatója határait. És ha semmi sem hatotta meg a felettesét, akkor még mindig vígan válthat.

3.Csökkenti a bürokráciát

Mivel mindenki alanyi jogon kapna pénzt, így megszűnne a GYES, nyugdíj, munkanélküli segély és egyéb más támogatás is. Szerencsére ez a jóléti állam körüli bürokráciát csökkentené, egyszerűbb és költséghatékonyabb lenne.

4.Csökkenne az egyenlőtlenség

Az alapjövedelem esélyegyenlőséget teremtene, de nem egyforma életszínvonalat. Egyszerűen csak egy eszköz arra, hogy kiküszöböljük vele a mélyszegénységet és hajléktalanságot is. Mivel valószínűleg a legtöbb ember dolgozna a havi juttatás mellett, így eltérő lenne az egyes emberek bevétele, és persze vagyona is.

5.Pénzügyi biztonsági háló 

Természetesen csak a létminimumra lenne elég az alapjövedelem, de emellett az ember azt dolgozhat, amit valójában szeretne. Merne vállalkozni, mert tudja, hogy ha a terve nem úgy alakul,  és minden bedől, akkor is automatikusan jön a pénz a számlájára. Merne tanulni, képezni magát, hiszen nem kellene azon stresszelnie, hogy miből lesz jövedelme.

6. Kevesebb munkaóra és több munkalehetőség

Az alapjövedelem mellett az emberek valószínűleg dolgoznának, de lehet, hogy a heti 40 óra helyett kevesebbet. Ha pedig makroökonómiai szinten vizsgáljuk meg a dolgokat, jobb lenne a munka elosztása is. Ha egy ember kevesebbet dolgozik, akkor több ember jut munkához, és az is bekapcsolódhat a munkaerőpiacra, aki eddig munkahely hiányában kiszorult onnan.

7. Megjutalmazza a fizetés nélküli hozzájárulást is

Ott az önkénteskedés, a háztartás vezetése, gyereknevelés és az ételosztás a rászorulóknak. Mi a közös bennük? Hogy mind munka, de nem a szó hétköznapi értelmében. Hasznos a társadalomnak, mégsem jár érte fizetség. Azonban az alapjövedelem bevezetésével ezeket a tevékenységet mind kicsit megjutalmazná  anyagiakban.