Nagyjából 7 évvel ezelőtt egy vonatállomáson álltam és vártam a szerelvényt. Hogy múlassam az időt, egy tudatossággal kapcsolatos weboldalt böngésztem. Szembe jött egy poszt. Mit tennél, ha a pénz nem számítana? Rákattintottam és meghallottam Alan Watts hangját életemben először. Akkor még nem is sejtettem, hogy mekkora hatással lesz rám a kiváló brit filozófus, akinek fő témája a „Keleti filozófia a nyugati embernek” címet viselte.

Ahogy ő mondta, a patak azért folyik, mert ez a dolga és nem azért, hogy az utazó igyon belőle. De ha az utazó szomját is tudja oltani a patakból, miközben az csak teszi a dolgát, annál jobb. Ehhez hasonlóan ő sem azért beszélt a filozófiáról, hogy mások tanuljanak belőle, hanem azért, mert szeretett a filozófiáról beszélni. Ha mások ebből még tanultak is, az már csak bónusz.

Éppen ebből fakad a „mit tennél, ha a pénz nem számítana” téma. Amikor Watts Los Angelesben tanított, sok tanítványa mondta neki, hogy szeretne festő lenni, költő vagy lovasoktató, de abból úgy sem lehet megélni, ezért keresnie kell valami jobban fizető szakmát. A mester viszont arra buzdította őket, hogy tegyék amit a szívük diktál és ne foglalkozzanak a pénzzel.

Miért?

Mert ha azt csinálod amit szeretsz, akkor boldog leszel, lelkes és sugárzó. Ez az energia pedig ajtókat nyit meg ott, ahol eddig falak voltak. Amikor az ember összekapcsolódik a saját életügyével, akkor egy végtelen forrásból nyeri az energiát. Ez adja azt a lendületet, amivel azok az emberek rendelkeznek, akiket zseninek tartunk. Ez a belső forrás pedig nem ismer korlátokat. Bármit meg tud adni, amire csak vágysz.

Aki azt csinálja amit szeret, az nem dobja el a tollat 5-kor, mert lejárt a munkaidő. Mivel a munkája egyben a hobbija is, ezért sokat csinálja, hisz ez okoz örömet. A sok gyakorlás viszont kiemelkedővé tesz. Ha valamiben egyre jobb leszel, akkor értékessé válik amit így teremtesz és ha értékesíteni is tudod, akkor nem csak megélsz belőle, hanem sikeresnek is mondhatod magad, hiszen az IKIGAI-dban vagy.

Ebben a legizgalmasabb, hogy folyamatosan új emberek találnak rád a tevékenységed mentén. Így találod meg a többieket, akik hozzád hasonló módon gondolkodnak. Akikkel hasonló értékrend és célok mentén tudsz kapcsolódni és támogatni egymást.

Tehát a „csináld amit szeretsz” filozófia az életöröm és a világi siker mellett a támogató közösséget, a saját törzset (Tribe) is megadja. Találd meg a hozzád hasonlókat az által, hogy összekapcsolódsz a belső forrásoddal, hallgass a lelked hangjára, tedd meg az első lépést hittel és az út felfedi magát előtted.