Sok helyen látjuk az olvasás fontosságának hangsúlyozását és nem vitatható, hogy mennyi jó hatása van. De valóban csak az „olvasás” fontos? Donatella románcainak véget nem érő regénysorozatát olvasva vajon mindezen pozitív hatások érvényesülnek?

Talán nem csak az olvasás hangsúlyozása fontos, hanem a minőségi tartalomfogyasztás is. De mi minősül minőségi tartalomnak és ezt hol találjuk? Így az információs forradalom közepén az a veszély nem fenyeget, hogy nem találunk választ, ellenben elveszhetünk a válaszok túlkínálatában. A TFK Klubon belül megnyílt a TFK Könyvtár, ami segíthet eligazodni kérdésben.

Mi a TFK Könyvtár?

A közösségi megosztás elve alapján a TFK klubtagok saját könyveiket ajánlják fel a többiek számára. Egyenlőre egy google sheet alapú rendszerben minden klubtag felviheti az általa megosztásra felkínált könyvek címét és szerzőjét, illetve kölcsönkérheti a többiektől a számára szimpatikus kiadványokat.

  • Hogyan működik?

A könyvtulajdonos neve a csoporton belüli elérhetősége, ami szerepel a kölcsönözhető könyv mellett, így közvetlenül tőle lehet messenger útján elkérni. Az átadás módja megegyezés szerint, de a legegyszerűbb a TFK Találkozókat kinevezni átadás helyének és idejének:)

Egy egyszerű szabályzat segít eligazodni, hogyan jelölhető a kölcsönadás státusza, illetve hogy kinél van a könyv.

  • Miért jó ez?

Nagyon egyszerű közösségi megoldás, amivel úgy juthatunk hozzá egy halom könyvhöz ingyen, hogy nem kell fenntartanunk egy központi helyet, ahol tároljuk a könyveket. (A közösségi megoldások alapelve, hogy az információ és az igény szerinti elérés fontosabb, mint a konkrét birtoklás).

Nincs külön definiálva a „minőségi tartalom” mégis egy minőségi könyvválogatás, amit érdemes egy tudatos fiatalnak elolvasni (legalábbis biztosan hozzáad a jelleméhez, ha megteszi). A könyvekhez a tulajdonos véleményét, benyomását is ki lehet kérni, így az információn túl barátokat is szerezhetünk.

Miért beszélünk róla?

A TFK Könyvtár a TFK Klubtagoknak elérhető (Nem vagy még tag? Nézd meg hogy lehetsz az!). Viszont mindenkinek érdemes elgondolkodnia, hogy bizonyos sztereotípiák mögött mennyi az igazságtartalom.

„Olvasni jó!”

Biztos, hogy minden, amit olvasunk jót is tesz?

Amit olvasunk egyértelműen hatással van a hangulatunkra és gondolatainkra. A gondolataink és hangulatunk hatással van az életünkre. Nem mindegy, hogy szellemi szinten mivel „etetjük” magunkat.

Nem biztos, hogy észrevesszük, egy felzaklató regény mennyi felzaklató hatást erősít fel az életünkben, csak azért mert magunk is zaklatottabbá válunk. Egy-egy inspiráló könyv viszont teljes életmód változást tud elindítani.

Akár tudatos fiatalnak valljuk magunkat, akár nem, érdemes megválogatni mit engedünk be az életünkbe, és ez az „elfogyasztott” információra is igaz.

Nem mindegy, mit olvasunk!