Ahogy az ember elmélyül az önismeret és a személyiség fejlesztés világában, egyre gyakrabban találkozik azzal a kifejezéssel, hogy meditáció.

De mi is ez? Valami ultra elvont keleti gyakorlat? Vagy egy rém unalmas időtöltés, amitől az emberek a megvilágosodást várják?

Tény és való, a meditációt sokféleképpen lehet érzelmezni. Leginkább élménynek nevezhetjük, hiszen a hétköznapi tevékenységeinkkel ellentétben a meditációt nem lehet “csinálni”, úgy, mint pl.: levest főzni, vagy lemosni az autót. A meditcáió lényege pont a “nem csinálás”. Csak ülök csöndben és figyelem a saját elmémet. Mi zajlik benne? Milyen gondolatok cikáznak a fejemben?

Hogy pontosabb képet kapjak a témáról, a Tudatos Fiatalok Közössége csoportban feltettem ezt a kérdést:

🧘🏽‍♂️van itt, aki meditál? És ha igen, mit szoktál mondani, amikor megkérdezik, hogy mi az a meditáció?”

Az alábbi válaszok érkeztek.

Izabella: “Befelé figyelés, találkozás önmagaddal.”

Tibi: “Igyekszem fókuszálni a figyelmemet a légzésemre. Minden mást pedig kizárni.”

Vid: “Amikor lekapcsolok minden sallangot, és anélkül létezem. Igazából a kérdezőtől függ a jó válasz 😉 Van akinek az az értelmezhető, hogy “olyan valami, mint a vallásosok imádkozása. Kívülről nézve semmi, de aki végzi, annak fontos.”

Dóri: “Nekem a meditáció amikor nem figyelek a gondolataimra, amikor végre le tudom halkítani a fejemben a zajt és csak a jelenben végzett tevékenységre fókuszálni 100%-osan, ezért nekem a meditáció mindig olyan sportok, mint a lovaglás, a sziklamászás vagy a búvárkodás.”

Dániel: “Elcsendesedés. Figyelemgyakorlat. Befelé figyelés. A jelenre és a létezésre összpontosítás. Magasabb tudatszintre hangolódás – a szokásos béta agyhullámok alfa, téta és gamma hullámok felé modulálása.”

Gabriella: “Nekem az egységélmény átélése, a minden EGY élménye, beleolvadás a mindenségbe, egyúttal megszabadulás az egótól☺️

Brigitta: “Két gondolat közti szünet. Elengedés, elmélyülés, egység érzés megtapasztalása. Belső hang megtalálása ami velünk marad akkor is amikor már kijövünk a meditációból, ő lenne az intuíció 🤗

Mónika: “Megtapasztalni önmagam meztelen, gátlások nélküli valóságát. A csöndet, a békét, ami nagyon mélyen legbelül mindenkiben nyugszik.”

Adrienn: “Elmerülés magamban, új dolgok felfedezése.”

Dóra: “Önmagam felé fordulás, ahol a tudatom kinyílik és olyan dolgokra érezhetek/láthatok rá, ami “hétköznapi működés” közben rejtve marad.”

Mariann: “Jelenlét, megengedés hogy ránézzek – ráérezzek arra, ami zajlik.”

Ádám: “Nagyon tetszenek a megközelítések. ^_^ Én is rég óta keresem a választ.. Most már csak illatozom a Lótuszvirágom. 🌸🦚

Péter: “Teljes jelenlét, a jelen megélése, elfogadása, flow-élmény, egység-élmény, az ítélkezést és a szenvedést okozó gondolatok elcsendesítése. A természetben, erdőben szeretem a leginkább gyakorolni, mondjuk egy jó túra közben. 😁🏞🌅

Eapó: “JelenLét”

Zsanett: “Attól függ, ki kérdezi 🙂 Egyébként kapcsolódok magammal, Istennel.”

Gergely: “Gondolom mindig picit személyre szabott a válaszom ^^. Most éppen így hangzik: Ellenállás mentes egybeolvadás a pillanattal. A lehető legteljesebb jelenlét azzal ami van itt és most. Hogy mit érthetünk jelenlét alatt? Amikor a figyelmünk egyszerűen megpihen, amikor nem kívánja eltolni magától az aktuális tapasztalást, sem pedig behúzni egy másik élményt. Ebből következik egy fokozatos kiürülés a fantom identitástól akire mi énként hivatkozunk, aki talán leválasztva érzi magát az egésztől. E kiürülés, együtt jár (oda-vissza) a definicióink, értelmezésünk felfüggesztésével. Tehát, bármikor amikor a fókuszpontunk “megszűnik létezni”, az meditáció! 🙂 A felismerése annak, hogy ez a Vanság már itt van elöttünk és tökéletesen azonosak vagyunk vele. 🥰


Ahogyan a fenti válaszokból is látszik, sokan sokféle módon értelmezzük a meditáció jelentését. Ha el szeretnéd kezdeni gyakorolni és megtapasztalni áldásos hatásait, akkor nincs más dolgod, mint csendben ülni. Igen, ennyi az egész, hiszen magyarul akár azt is mondhatnánk, hogy a meditáció=csend-ülés. De az ülés itt tényleg azt jelenti, hogy ülsz és nem csinálsz mást. Tehát nem ülsz és gondolkodsz. Nem ülsz és nézelődsz. Nem ülsz és eszel, iszol. Nem ülsz és olvasol. Csak ülsz.

További, exkluzív tartalmakat is szívesen kapnál, heti rendszerességgel, egyenesen a postaládádba? Akkor iratkozz fel a hírlevelünkre, amiben minden héten kiküldjük a heti aktuális témára felfűzött ajánlott tartalmainkat (videókat, cikkeket) és eseményeinket, kiegészítve egyéb ajánlásokkal is.

Signup itt: https://bit.ly/tfk-hirlevel-feliratkozas