Már nagyon vártam a vértesszőlősi tábort, mert izgatta a fantáziám, hogy milyen lesz olyan emberekkel időt tölteni, akik egytől egyig törekszenek arra, hogy mind tudatosabban éljék az életüket. Hát nem kellett csalódnom, a társaság kiváló volt. A farm, ahol az esemény megrendezésre került családias volt, és állatokkal teli, így sohasem kellett unatkoznunk, mert valami mindig történt. 

Például Pablo, a néhány hónapos vörös kismacska hamar a közösség sztárja lett. Privilégiumos helyzetét mi sem mutatja jobban, hogy míg a kismalacot aki mindenbe bele akarta ütni az orrát, nem engedtük érvényesülni, addig Pablonak mindent szabad volt.

Astanga Jóga közben pedig megtalált minket a csacsi, akinek már sajnos nem emlékszem a nevére. Makacsul felvette a figyelőpózt Krisztián, a jógamester, és a gyakorló csapat között, majd megmutatta magát a kamerának is, mert hogy Krisztián közben rögzítette az órát.

 

Reggeli jóga előtti légzés gyakorlat közben

 

Engem meglepett, hogy mennyi erőfeszítéssel jár, hogy valaki végig tudja csinálni az Astanga jógapozíciókat. Szombat reggel csak néző voltam. Amíg csak naivan ültem és nem próbáltam ki, hogy ez hogyan is működik, azt hittem, hogy ez nagyon könnyű dolog, hiszen mindenki olyan légiesen, könnyedén mozgott.

Másnap becsatlakoztam lelkesen, mondom akkor teszek egy próbát – de az én böszme testem nem volt jógához szokva, így tizenöt perc szerencsétlenkedés után inkább újra nézővé avanzsáltam magam. Minden elismerésem minden gyakorlónak, különösen Krisztiánnak akin végképp nem látszik semmilyen teher miközben a gyakorlatokat végzi.

A közös beszélgetések is izgalmasak voltak: Ádám előadása a légzésről komolyan meglepett. Főleg azért, mert arra gondoltam, mit is lehet pont a légzésről mondani azon túl, hogy kifújjuk a levegőt, majd belélegzünk. De a lélegzet itt “lélekzet” értelmet nyert, és ennek apropóján inkább volt szó a lélek rejtelmeiről, és tágabb értelemben a tudatosság felépítéséről.

Betty, a pszichológus előadása az önmeghatározásról szólt. Mindannyian feltesszük a kérdést: “de ki vagyok én?” Aztán erre vagy egoista, vagy megvilágosodott választ adunk. Na jó, igaz, nem fekete és fehér a helyzet – a mártírtól a Teremtőig azért vannak köztes válaszok is. Nagyon érdekes volt, ahogyan mindenki válaszolt, és fel tudta mérni, hogy a válasza honnan jön. Megvizsgáltuk, boncolgattuk a témát és mindenki levonta a saját tanulságait – aztán egy csapat kecske pedig megcélzott minket: az én bőröm határozottan sós érzetű lehetett, mert egy ragaszkodó nőstény kecske nagy élvezettel nyaldosta végig az alkarom.

 

 

A harmadik előadást Gábor tartotta, és ennek középpontjában az volt, hogy hogyan tudunk megélhetést teremteni abból, amit szeretünk csinálni. Itt elkalandoztunk könnyedebb, a tudatossághoz kapcsolódó témák felé is, mint például a feltétel nélküli alapjövedelem, vagy a nyílt forráskód rejtelmei. Én személy szerint azt nagyon tudom élvezni, ha egy beszélgetés kicsit csapong és csak asszociálunk kapcsolódó dolgokra. Ez játékosan mozgatja meg az elmémet, így ilyen módon színes élmény volt ez az előadás is.

Mindhárom előadásra igaz volt, hogy inspirálni akarta a hallgatókat a tudatosság felé, és végül is, ez volt az egész tábor célja. És persze az is, hogy a hasonló érdeklődésű emberek megtalálják egymást és élvezzék egymás társaságát. Azt hiszem, ezek a célok maradéktalanul teljesültek és többek nevében mondhatom, hogy nyitottak vagyunk a jövőben hasonlóan színvonalas élményekre: a tudatos közösség építésére és arra, hogy inspirálóan hassunk egymásra – bárhol is vagyunk együtt.

 

 

Néhány  beszámoló a többiektől:

“Nagyon élveztem, lelkileg rendesen feltöltődtem, többnek érzem magam most, mint a tábor előtt, ez a beszélgetéseknek is köszönhető. A jóga is szuper volt, összességében nagyon élveztem.”

 

“Nagyon jó érzés volt hasonlóan nyitott gondolkodású emberekkel időt tölteni. Úgy érzem, fontosan az ilyen lehetőségek, nekem legalábbis nagy szükségem van arra, hogy ilyen emberek vegyenek körül. Tetszett a közvetlen stílus, amivel a tábor végig lett vezetve, az is, hogy nem volt hosszan olyan idő, ami unalmasan telt volna (végig tartalmas maradt). A sok állat is jót tett szerintem, vicces helyzetek születtek emiatt.”

 

“Mindig is szerettem volna eljutni egy ilyen farmra, és most úgy sikerült hogy valójában nem is tudtam róla. Büszke vagyok magamra mert elmentem tök egyedül, tök ismeretlenül egy több napos programra, úgy, hogy meg se fordult a fejemben bárkit is hívni 🙂
Bízom benne hogy több programotokon is részt tudok majd venni, meg esetleg itt errefelé is intézni hasonlót a jövőben! “

 

“Betti előadása és az utána lévő beszélgetés jelentette nekem a hétvége egyik legmeghatározóbb részét. A lélekzésről tartott beszélgetést is nagyon élveztem, azóta el is kezdtem használni az ott hallottakat. Minden közös program hasznos és érdekes volt.”

 

“Nekem nagyon tetszett, hogy ennyire kevesen voltunk, és mindenki nagyon nyitott! 🙂 Mindenkire jutott figyelmem, és pihenés is volt egyben a tábor. 🙂 Meaningful és relaxing.
Tetszett, hogy spontán módon nem fixáltunk le mindent előre, hanem mindig megegyeztünk, hogy mi lesz a következő találkozási időpont. 🙂
Szuper lenne legközelebb zenélni, jamelni is együtt! :)”

 

További hasonló programokért és tartalmakért kövesd a közösség Facebook oldalát

 

 

Szöveg: Cserhalmi Tamás

Fotók: Csortos Júlia

Video: Germán Benedek