Ingerfüggőség: „Most akarom!”

Februárban ismét megrendeztük a TFK találkozót, melyen az identitás problémakörével foglalkoztunk. Az esemény előtt Tóth Gábor ismertette a nyári Camp Offline Digitális Detox tábort, amit egy rövid beszélgetés követett a programszervezőkkel.

Temérdek információ ér minket minden nap. Ezeket az életünk során soha nem leszünk képesek teljesen befogadni. Nem fogom tudni elolvasni a világ összes hírét, megnézni az összes filmet, ami érdekel. De tudod mit? Ez a felfogás, hogy mindent be kell fogadnunk, téves! Nem kell mindent befogadni! Te rendelkezel az időddel, és a döntéssel, hogy mit fogadsz be.

Te is vágysz egy olyan hétre, amikor elfeledkezhetsz a mindennapi teendőkről, telefon nélkül, közösségi média nélkül, egy valódi közösségben? Ahol a jelen(lét) a tét?

További információ: https://www.campoffline.com/

Ha felteszik a kérdést: Ki vagy te? Mi lenne a válaszod? LENNE válaszod?

A februári TFK találkozón 3 szemszögből vizsgáltuk az identitás témát, 3 előadó segítségével, akik egy-egy rövid előadásban elmondták, mivel kapcsolatban lehet hozzájuk fordulni.

  • Mádi Péter pszichológus az identitáskeresés, identitásválság témakörében,
  • Szekeres Csaba pénzügyi tanácsadó az önmegvalósítás gyakorlati oldalával kapcsolatban,
  • Szinovszki Dóra pályaorientációs tanácsadó pedig az útkereséssel kapcsolatban állt rendelkezésünkre.

Ezek alapján mindenki kiválasztotta, melyik előadás érdekli, és körbeülve megvitattuk az adott témát. A hangulat kötetlen és személyes volt, az egyéni kérdésfeltevésen és tapasztalat megosztáson volt a hangsúly. Én Mádi Péter csoportjához csatlakoztam, aki elmondta, hogy bármit kérdezhetünk tőle. Az elején még csak kevesen kérdeztek, majd egyre többen csatlakoztak be a társalgásba. Végül egymás gondolataira reflektálva kibontakozott a beszélgetés vezérfonala, melyet az előadó saját észrevételeivel irányított, és szakmai tudásával megbízható információkhoz juttatott minket.

Mi az identitás?

Ha megnézzük a szó szinonimáit, ezeket találjuk: azonosságtudat, hovatartozás. Az én azonosságtudatom, hovatartozásom. De hogyan lehet meghatározni az Ént? Hitrendszerünk, normáink, döntéshozatalunk alapján pontosabb képet kaphatunk magunkról. Az identitásra hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy adott dologra, mely kezdettől fogva jellemző ránk. Ez valóban így van?

Az identitás egy folyamat

Tehát folyamatosan fejlődünk. Jól hangzik, mi? Ezzel viszont sok munka van. Ha az a cél, hogy megismerjük önmagunkat, minden nap el kell köteleződni. Meg kell figyelnünk magunkat, kipróbálni a lehetőségeinket, korlátainkat, és ami szerintem a legfontosabb: bízni önmagunkban. A képességeinkben, a bennünk rejlő erőben. Mádi Péter pszichológus elárulta nekünk az identitáskeresés főbb állomásait:

  • exploráció, felfedezés
  • elköteleződés
  • kivívott identitás: felfedezés + elköteleződés.

De mit jelent mindez?

Az első szakaszban felfedezünk, kipróbáljuk magunkat különböző területeken, míg találunk valamit, amivel azonosulni tudunk. Itt jön képbe az elköteleződés. Érdemes feltennünk a kérdést: Milyen formában jelenik meg bennem az elköteleződés? Ezt hogyan tudom felhasználni a céljaim megvalósítására? Hogyan tudom mások számára is értékké formálni a képességeim? Mikor választ találtunk ezekre, belépünk a kivívott identitás szakaszába, amikor már a felfedezéshez hozzátársul a tudatos elköteleződés is. Fontos, hogy azon kívül, ami iránt elköteleződtünk, nyitottak legyünk az új lehetőségek, szemléletek felé is.

Tudatos társadalom

Képzeljük el, milyen lenne a világunk, ha az önmegismerés mindenkinek fontos lenne? Ha mindenki, minden reggel elköteleződne? Csak vizsgáljuk meg a szót: világunk. A miénk. Mi vagyunk hatással rá, mi alakítjuk.

Társadalomban elvegyülő egyénekként hajlamosak vagyunk elfeledkezni saját magunk szerepéről. Arról, hogy van ráhatásunk a világra, hogy gondolatainknak valójában mekkora szerepe van. NEKED is döntő szereped van a társadalom és a világ milyenségében, mert a változás Velünk kezdődik! Ennek a változásnak te is a részese vagy! Ha úgy érzed, tudsz azonosulni a gondolattal, gyere el a márciusi TFK találkozóra, melyen erről a témáról is fogunk beszélgetni.

“Én-ismeretre épülő vár lesz ez, mert ahogy megismerjük magunkat, egyre több olyannal találkozunk aki szintén önmaga megismerésén fáradozik.”

Az eseményre itt tudsz regisztrálni: https://www.facebook.com/events/1906826942760856/