A TFK Életmód tagsági csoportunk elindulása kapcsán a tudatos életmód különböző aspektuasairól beszélgettünk inspiráló személyekkel, többek között Mátai András világjáróval.

András teljes állás mellett több projektet is vezet szabadidejében (utazgatok.hu alapító, Az utazási podcast szerkesztő), így eleinte számára is kihívás volt a megsokasodó feladatait mindig jól menedzselni és hatékonyan megvalósítani. Mostanra viszont már kiforrott technikái és saját módszerei vannak, amikkel kordában tartja és hatékonyan aprítja a to-do listája elemeit.

Íme pár tipp az előadás alapján ahhoz, hogy a te életedből se tűnjenek el értékes fél órák azzal, hogy gondolkozol, minek is fogj neki, mert nem tudod, mi visz leginkább közelebb a célodhoz, és egyáltalán, még az emailjeid között sem igazodsz ki, nemhogy az életedben. Semmi baj, a bűvös jelszó: listák és/vagy rendszerezés!

☑️ Először is: takaríts!

A környezeted magad körül jó tükre lehet annak, hogyan menedzseled ügyes-bajos dolgaid (többé-kevésbé rendezetten vagy inkább összevisszaságban). A saját fizikai tered rendbe tétele jó első lépés, hogy rendet teremts odabent is, és tisztábban lásd mentálisan, mi merre hány méter, és mik a legfontosabb teendőid a céljaid eléréséhez. Úgyhogy mielőtt bármibe belefognál: takaríts!

☑️ Próbálj ki több módszert is, szabd személyre a rendszered!

Sokféle módszer, technika létezik arra, hogyan rendszerezd az életed, de mindenkinek más válik be. Van, aki a napi tervezést szigorúan papír alapon végzi, mert ez inspirálja, és van, aki szeret mindent digitálisan vezetni és átlátni. Próbáld ki, neked mi jön be, alkalmazd a lenti tippeket, és építsd be, ami a legjobban működik számodra. Alkosd meg a saját rendszered!

☑️ Írj listát!

Ha van egy célod, projekted vagy komplex feladatod, bontsd le apróbb lépésekre (olyan apró lépésekre, amiket már nem lehet tovább bontani), részfeladatokra a megvalósítás menetét, majd írd fel listaként. Így nemcsak kisebb eséllyel hagysz ki valamilyen fontos lépést az előzetes átgondolásnak köszönhetően, hanem te is látni fogod a haladásod, és gondolkodnod sem kell majd, hogy mikor mit csinálj, mert már előre megtervezted a lépéseket!

☑️ Írj listát, és priorizálj!

Ha megvan a részfeladatokból álló listád, ne állj meg itt, hanem priorizálj, súlyozd is a lépéseket, aszerint, hogy melyik visz a leginkább előre, mert ez segíti a produktivitásod. András bevált módszere az, hogy listából táblázatot készít: a feladaok mellé odaírja, hogy milyen értéket képviselnek (pl. 1-10-es skálán), illetve azt is, hogy melyik feladat kb. mennyi idő alatt végezhető el. Így nemcsak azt látja a táblázatból (ha az érték szerint rendezi a sorokat), hogy mik a legértékesebb, tehát legfontosabb feladatok, amiket előre kell vennie, hanem ez a módszer arra is jó, hogy ha éppen van egy üres fél órája, akkor ne egy félnapos, hanem egy félórás feladatba tudjon belefogni. A legfontosabb hozadéka pedig az, hogy nem kell gondolkodni, mikor mivel foglalkozzon, hanem a táblázat egyértelművé teszi számára — amihez akkor is tartja magát a hatékonyság érdekében, ha éppen másféle feladathoz lenne kedve, mint amit a táblázata mond.

☑️ Használd a Pomodoro technikát!

Ez a produktivitást növelő technika 25 perc fókuszált munkából és 5 perc pihenésből áll. A módszerről mi is írtunk bővebben, olvasd el itt a tudnivalókat. Az idő méréséhez használhatsz erre a célra kifejlesztett appot is, de a telefonod időzítője is megfelel erre a célra.

☑️ Tarts rendet az emailjeid között is!

Az emailek olvasásával is sok idő mehet el. Spórolj magadnak értékes fél órákat, és NAPONTA csak 1x nézz rá a fiókodra. Ekkor se hagyd kezeletlenül az olvasott leveleket, hanem (1) azonnal válaszold meg/oldd meg a benne lévő feladatot, vagy (2) tedd el egy mappába, ha később tudsz csak vele foglalkozni, vagy meg akarod őrizni az emailt. Ha megvagy a feladattal és nincs több dolgod az emaillel, (3) töröld ki, így „tisztán” tarthatod az email fiókodat. Ezzel a módszerrel ha úgy tetszik, to-do listaként használod az email fiókod: a beérkező levelekből látod, mik a még elvégzendő feladataid, ha pedig minden feladatot kipipáltál, az inboxodban nem marad semmi, hiszen a kész feladatokat jelölő emailek a kukában, a megtartandó infókat (pl. számla stb.) jelölők pedig megfelelő mappákban landolnak. András ezért is hívja ezt a hatékony emailkezelő technikát zero inboxnak.

☑️ Kövesd nyomon a pénzügyeid!

Ha a pénzügyeidet sem igazán látod át, kezdd el vezetni a bevételeid és kiadásaid, így látni fogod, mire mennyit költesz, és hol érdemes meghúznod a nadrágszíjat — vagy éppen lazábbra fogni. Erre már sok applikáció létezik, de egy Excel tábla is elegendő, hogy megtedd az első lépéseket a pénzügyi tudatosodás felé. Andrásnak egy nagyon kifinomult rendszere van már erre, ha érdekel, ő hogyan követ nyomon minden egyes forintot (!), tekerj a videóban 12:10-hez!

☑️ Ne gondold túl, használd a legegyszerűbb appokat!

Dunát lehet rekeszteni a mindenféle menedzser appokkal, de hacsak nincs különleges rajongásod a spéci alkalmazások iránt, semmi extra nem kell ahhoz, hogy rendszerezettebb életet kezdjj el élni. Bármilyen Notes/Jegyzet app kiválóan használható to-do lista készítésére, amikhez emlékeztetőt is állíthatsz be magadnak a Calendar/Naptár appban, az időméréshez pedig egy sima Timer/időzítő app is elegendő — 25-5 perces etapokat beállítva már indulhat is az első pomodoro session. A Google Docs termékcsaládban mindent megtalálsz, ami a hétköznapi feladatmenedzseléshez és folyamatkövetéshez szükséges, de ha a digitális megoldások helyett a kézi alapúakat jobban kedveled, vedd elő az asztali naptárad, és nyiss egy füzetet a feladatoknak.

TIPP: Ha szereted a tervezést is kreatív folyamatként megélni, akkor keress rá a mostanában népszerű Bullet Journal naplózási technikára, és próbáld ki, neked jobban bejön-e a fenti, analitikusabb tervezési megoldásokkal szemben.

☑️ +1: Ne engedd, hogy a közösségi média elvonja a figyelmed!

Hiába van egy jó kis rendszered a dolgaid priorizálásra, rendben tartására és a feladataid hatékony kivitelezésére, ha nem tartod be többé-kevésbé a saját szabályaid. És ez néha a legjobb szándék mellett sem valósul meg, mert jön egy facebook vagy instagram értesítés, és bumm, már ki is estéll a koncentrált feladatvégzésből.

Hogyan kerüld el, hogy a facebook vagy más platform, ha használnod is kell munka miatt egyeztetés vagy egyéb célból, elvonja a figyelmed? Egyrészt tedd el a telefonod a kezed ügyéből, amíg a feladataiddal foglalkozol, illetve lődd le a gépeden/laptopodon is ezeket az alkalmazásokat. Még jobb, ha a munkaidőd idejére kijelentkezel vagy egy alkalmazás segítségével letiltod ezeekt, így biztosan nem fogsz megszokásból ránézni az értesítésekre — mert meg sem kapod őket. Az is jó, ha a Messengert letölttöd desktopról elérhető alkalmazásként, így nem kell felmenned a Facebookra, mégis fogsz tudni üzenetet váltani azokkal, akikkel a munka miatt muszáj.

Még több tippet és konkrét alkalmazást mutatunk a közösségi média tudatos használatához ebben a cikkünkben, ami csak a TFK Életmód tagok számára érhető el. Ha szeretnéd elolvasni, és a többi privát prémium tartalmunkhoz is hozzáférni, akkor nincs más dolgod nincs, mint regelni a csoportba. Várunk, ott tali! :))